Preuranjene ocene o izlasku iz recesije

BEOGRAD, 11. maja 2010. (Beta) - Saradnici Ekonomskog instituta u Beogradu u utorak su ukazali da su preuranjene ocene o izlasku Srbije iz recesije, jer je industrijska proizvodnja i dalje u padu, bez obzira što raste izvoz srpske privrede.

"Ocena Republičkog statističkog zavoda o izlasku srpske privrede iz recesije zasnovana je na nepotpunim podacima za prvi kvartal 2010. godine", rekao je na konferenciji za novinare Stojan Stamenković. Stamenković je predstavljajući novi broj mesečnika "Makroekonomske analize i trendovi" (MAT) naglasio da je industrijska proizvodnja u prvom kvartalu ove godine, kad se isključe sezonski uticaji, manja nego u četvrtom kvartalu prošle godine, a smanjen je i promet na malo.

"Ostalih podataka neophodnih za ocenu o izlasku iz recesije, kao i za izračunavanje bruto domaćeg proizvoda na osnovu kretanja proizvodnje, uglavnom još nema", istakao je on i dodao da postoji blagi nagoveštaj mogućeg oporavka domaće tražnje, ali je pitanje da li bi on pokrenuo proizvodnju ili povećao uvoz i cene.

Stamenković je rekao da će buduća dešavanja u privredi Srbije zavisiti i od toga da li će se kriza u Grčkoj odraziti na Evropsku uniju, odnosno da li će imati negativne efekte na male privrede u grčkom okruženju.

Pogledajte još