Džinovska haringa pronađena u Švedskoj

STOKHOLM, 11. maja 2010. (Beta) - Na zapadnoj obali Švedske pronađen je jedan primerak "kraljice haringi", dugačak više od tri metra, saopštio je u utorak jedan švedski uzej mora koji je precizirao da takav primerak nije viđen duže od 130 godina.

Primerak haringe čiji je stručni naziv regalecus glesne, a koja je inspirisala legende o morskim zmijama, pronađen je uginuo na jednoj plaži u ribarskom selu Bovalstrand, između Geteborga i norveške granice. "U blizini vode bilo je nešto veliko. Prvo smo pomislili da je reč o velikom komadu plastike. Onda smo videli jedno oko. Tad sam sišao i kad sam prišao bliže shvatio sam da je to izuzetno čudna riba", ispričao je listu Svenska dagbladet čovek koji je pronašao haringu.

Najveći primerci "kraljice haringi" mogu da dostignu desetak metara. "Poslednji put je neki primerak 'kraljice haringi' u Švedskoj viđen 1879. O toj se vrsti ne zna mnogo, ali veruje se da živi na velikoj dubini, najmanje na 1.000 metara i veruje se da je ona izvor mitova o morskoj zmiji", piše u saopštenju muzeja mora u Lisekilu.

Pogledajte još