POKRENITE SE: Sedam zakona skidanja kilograma hodanjem

Naime, hodanje može da bude jedina fizička aktivnost neophodna za mršavljenje, uz kontrolisani dnevni unos kalorija.

- Hodanje je široko dostupan i jednostavan način da izgubite kilograme, naročito ako vas stil života drži "okovanim" za sto i automobil. Osim što pomaže u sagorevanju kalorija, hodanje je odličan način za smanjivanje stresa, a uz manje stresa lakše mršavimo - kaže lični trener Hana Dejvis iz Tenesija.

Pridržavajte se ovih 7 zakona ako želite da smršate hodajući:

1. Napravite 15.000 koraka dnevno

Iako vam se ovaj broj može učiniti prevelikim, trebalo bi da znate da se računa baš svaki korak koji napravite od trenutka kada ustanete iz kreveta.

Takođe ne brinite ako ne uspete da napravite toliko koraka prvog dana. Samo krenite, savetuje Dejvis.

2. Pešačite triput dnevno po 20 minuta

Istraživanje Univerziteta Džordž Vašington pokazalo je da su ljudi, koji su hodali 15 minuta posle svakog obroka, imali bolju ravnotežu šećera u krvi (što može da smanji želju za dodatnom količinom hrane nakon što ste upravo jeli) od onih koji su hodali 45 minuta u bilo koje doba dana.

3. Hodajte uzbrdo triput nedeljno

Hodanje uzbrdo, što uključuje i hodanje po stepenicama, pomaže u izgradnji mišića, čime se ubrzava metabolizam. Na taj način sagorećete više kalorija čak i kada sedite za radnim stolom. Počnite tako što ćete triput nedeljno rutini hodanja dodati intervale hodanja uzbrdo, pa postepeno povećavajte.

4. Uključite intervale brzog hodanja

Hodajte tako da pravite jednominutne intervale tokom kojih ćete ubrzati ritam hodanja i tako povećati broj otkucaja srca i sagoreti više kalorija. Nakon što uključite jednominutne intervale u vašu rutinu hodanja, postepeno počnite da povećavate njihov ritam i trajanje.

5. Svakom pešačenju dodajte vežbe

Mršavljenje hodanjem ne podrazumeva samo hodanje. Pravite pauze tokom kojih ćete napraviti 15 do 20 čučnjeva, sklekove oslanjajući se na klupu, ili radite duboke raskorake.

Sve te vežbe ubrzavaju otkucaje srca, pomažu u izgradnji mišića i razbijaju monotoniju, ističe Dejvis.

6. Ograničite dnevni unos kalorija

Količina hranljivih materija koju treba da unesete u toku dana zavisi od mnogo faktora, ali ljudi koji mršave hodanjem drži se količine od 1600 kalorija dnevno (žene) i 2000 kalorija (muškarci), kao i ishrane bogate proteinima.

7. Idite dužim putem

Uvođenjem većeg broja koraka u vaše svakodnevne aktivnosti (parkiranje dalje od posla ili kuće, korišćenje stepenica umesto lifta i slično) olakšaćete dostizanje broja od 15.000 koraka dnevno, a samim tim i proces mršavljenja.

Izvor: Zadovoljna.hr
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još