Uprava Partizana na ulici

Ministarstvo odbrane vodi sudski postupak za vraćanje Partizanovog stadiona u svoj posed, ali to nije jedini postupak koji je ministarstvo pokrenulo. Naime, Ministarstvo odbrane od uprave Partizana traži da se iseli iz poslovnih prostorija u Humskoj 1, ali u taboru crno-belih odgovaraju da su oni vlasnici svih objekata. 

Pred Višim sudom u Beogradu trenutno se vodi žalbeni postupak na rešenje Prvog opštinskog suda kojim je odbačena tužba ministarstva kojom je traženo da se Partizan iseli iz poslovnih prostorija na stadionu. Tužba je odbačena jer nije pravilno označen tuženi, a žalba na presudu je podneta 2009. - kaže za “24 sata” Dušica Ristić, portparol Višeg suda.
Kada je reč samo o stadionu, Aleksandar Stepanović, direktor tog objekta, kaže za “24 sata” da je Partizan vlasnik stadiona.
- Partizan je vlasnik svih sportskih objekata na ovoj lokaciji od aprila 1989. Neko iz Vojske je 1997. pokrenuo postupak da se imovina vrati. Dok sud to ne reši Partizan ima zabranu da raspolaže imovinom - kaže Stepanović. 

Ministarstvo odbrane juče je saopštilo da je ugovorom od 28. marta 1990, zaključenim između Saveznog sekretarijata za narodnu odbranu i SD Partizan, bez naknade preneto pravo korišćenja, upravljanja i raspolaganja nad stadionom, koji je bio imovina Jugoslovenske narodne armije.
Novembra 1997. Vojni pravobranilac podneo je tužbu protiv Partizana kako bi se poništio ugovor o prenosu prava korišćenja, zajedno sa predlogom za određivanje privremene mere kojom bi se zabranilo otuđenje i opterećenje te nepokretnosti.
- Kao razlog za podnošenje tužbe pred nadležnim sudom navodi se da u momentu prenosa nepokretnosti iz vlasništva tužioca na tuženog i uopšte, nije postojao pravni interes za opštenarodnu odbranu, čime je povređen član 34. Zakona na osnovu koga su i ustupljene nepokretnosti - navodi se u saopštenju. 

Drugi opštinski sud 8. jula 2009. doneo je rešenje kojim se određuje zabrana SD Partizan da otuđi i optereti stadion do pravosnažnog okončanja parničnog postupka, što je potvrdio i Okružni sud odbijajući žalbu na to rešenje.
U Partizanu nam je rečeno da je za celu priču u vezi sa stadionom zadužen Milan Obućina, generalni sekretar Sportskog društva Partizan, ali je on do zaključivanja ovog broja bio nedostupan.

Partizan čeka novi stadion od 2006. 

Partizan više od tri godine čeka odgovor čeka dozvolu za gradnju novog stadiona, a Urbanističkom zavodu grada kažu da je problem u tome što ne postoje zakoni koji definišu vlasništvo sportskih objekata građenih u vreme SFRJ. Švajcarska firma „Maraci“ je još 2006. godine uradila projekat novog stadiona vredan oko 350 miliona evra. Partizan ne bi uložio ni dinar, a dobio bi 37 odsto investicije, odnosno, stadion, svalačionice i sve sportske objekte. 

www.24sata.rs

Pogledajte još