Carstvo domaće atmosfere

Sve donedavno Kikinda se nije mogla pohvaliti uređenim salašima koji bi mogli da budu interesantni gostima koji beže od gradske buke i užurbane svakodnevice. 

Sve se promenilo kada je porodica Radojčić iz Mokrina izgradila i opremila etnokuću „Đeram”. Tako su supružnici Zora i Dragiša i njihova deca Milorad i Vesna upisali najsevernije Banaćane na turističke mape seoskog turizma.

U tihoj Ulici Ige Dobrosavljeva, na kraju sela, oni gostima nude tipičan seoski ambijent. Na prvi pogled sve podseća na salaš, prostrano dvorište, kuća, bunar, pomoćni objekti, voćnjak, vinograd i korlat sa konjima. 

U etnokompleksu „Đeram” nalazi se zatvoreni restoran za najviše 50 gostiju i otvorena terasa pod trskom, odnosno koliba sa 80 mesta. U njoj je 200 starih predmeta, pribora i alata koji su se nekada koristili u kuhinji ili na njivi. Goste koji žele da prenoće čekaju luksuzne sobe i apartman. 

Enterijer svake sobe je harmonična kombinacija starog nemaštaja i modernih sadržaja koji omogućavaju najudobniji smeštaj. U svakoj je centralno grejanje, kupatilo sa tuš kabinom, televizor, internet, klima-uređaj. 

- Kod nas u „Đermu” vlada ne samo domaća već i porodična atmosfera. Naša želja je da se gosti osećaju kao članovi naše šire familije koji su nam došli u posetu. Sve se prilagođava njihovim gostiju. Kod nas nema klasičnog menija, pripremamo domaća jela, a goste danas pitamo šta sutra žele za ručak - kažu Zora i Dragiša Radojčić

(old_image)Vlasnici „Đerma” goste često dočekuju uz tamburaše. U grnčarskoj radionici ima mogućnost da sami izrađuju predmete od gline, a organizovane grupe dece ovoj veštini podučava poznati mokrinski vajar Milan Perić. Osim toga, školama koje im dolaze u posetu organizuju časove crtanja, a najuspešnije nagrađuju čokoladama. Na kraju imanja je i korlat sa konjićem ponijem. 

- Ovde ne služimo hranu kao i drugim restoranima. Umesto bečke ili karađorđeve šnicle, serviramo mokrinski stek, seljačko pečenje, pileći paprikaš sa noklicama, supu od morke sa knedlama od džigerice, mokrinske skoverce, gibančice i gomboce - kaže Zora. 

Na imanju „Đeram” sve odaje domaću atmosferu. I restoran sa paorskom peći, starim gramofonom i drvenim šankom, ali i ostava u kojoj visi paprikom namazana banatska šunka, podrumski hlađeno vino i čuveni lisnati sir.

- Goste koji kod nas prenoće ujutro čekaju domaća kafa i rakija koji su kao i kod kuće - besplatni. I desert se za njih posebno ne računa, već im pravim ono što požele: šnenokle, štrudle, krofne, ali i jedinstven slatkiš od dunja koji se zove kitnikez. To je retka poslastica koje, verujemo, nema na drugim mestima - kažu Radojčići.

Da su Zora i Dragiša Radojčić i njihovi sin i ćerka dobri domaćini, potvrdilo bi svih 1.000 gostiju koji su kod njih bili prošle godine. A stizali su sa svih strana - iz Švajcarske, Rumunije, Mađarske, Hrvatske, a bili su i predstavnici ruske, norveške, švedske i drugih ambasada. Dolazak gostiju u „Đeram” mora se prethodno najaviti. Mokrin je 12 kilometara udaljen od Kikinde.

Iz cenovnika
Usluga Cena
noćenje s doručkom 1.500
polupansion 1.800
ručak 1.000-8.000
Jutarnja kafa i rakija besplatno
Desert besplatno 

Izvor: Blic
12. maj

Pogledajte još