Forlan doneo trofej Atletiku iz Madrida

BEOGRAD, 13. maja 2010. (Beta) - Fudbaleri madridskog Atletika osvojili su Ligu Evropa, pošto su posle produžetaka, pobedili londonski Fulam sa 2:1.

Dvostruki strelac za špansku ekipu bio je Dijego Forlan u 32. i 116. minutu, a pogodak za Fulam postigao je Sajmon Dejvis u 37. minutu.

Atletiko je mnogo agresivnije i hrabrije počeo utakmicu želeći da opravda ulogu favorita u duelu sa debitantom u evropskim finalima.

Prvu priliku španski klub imao je u 12. minutu, kada je Serhio Aguero započeo kontranapad na sredini terena, proigrao Dijega Forlana, a Urugvajac je sa desetak metara pogodio stativu.

Atletiko je i u 16. minutu mogao do vođstva, ali je golman Fulama Mark Švarcer odličnom intervencijom zaustavio pokušaj Hosea Antonija Rejesa sa distance.

Fulam je tek nakon toga počeo da se oslobađa, a u 20. minutu golman Atletika David de Gea je krajnjim naporom odbranio volej-udarac Sajmona Dejvisa.

Španska ekipa je terensku inicijativu iskoristila u 32. minutu, kada je na sredini terena pogrešio Dani Marfi, lopta je došla do Rejesa, koji je centrirao, Aguero je loše reagovao, ali ne i Forlan čiji šut je završio u mreži Fulama.

Navijači Fulama na izjednačenje su čekali samo pet minuta, a zatim je Zoltan Gera centaršutem sa desne strane pronašao Dejvisa, koji je atraktivnim volej-udarcem poslao loptu iza leđa nemoćnog golmana Atletika.

U drugom poluvremenu bilo je manje uzbuđenja nego u prvom delu utakmice.

Borba se vodila uglavnom na sredini terena, a u 60. minutu posle asistencije Pola Končeskog, sa ivice kaznenog prostora odlično je šutirao Dejvis, ali je golman Atletika dobro reagovao.

Španski tim je, pet minuta pre kraja regularnog dela, pokušao preko Raula Garsije, ali je njegog šut sa 20 metara završio pored stative.

Veliku šansu da opet povede Atletiko je imao u poslednjem minutu prvog produžetka, kada je Forlan prošao sa desne strane, ubacio loptu na peterac, a Aguero promašio prazan gol.

Novo vođstvo i, kako se ispostavilo trofej, Atletiku doneo je Forlan u 116. minutu, kada je petom poslao loptu u mrežu, posle dodavanja Aguera.

Madriđanima je to drugi trofej u evropskim takmičenjima, pošto su 1962. godine osvojili Kup pobednika kupova.

Pogledajte još