Liturgijom počelo obeležavanje slave Beograda

BEOGRAD, 13. maja 2010. (Beta) - Oglašavanjem zvona Vaznesenjske crkve pred početak liturgije koju služi patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej, jutros je počelo obeležavanje slave Beograda -Vaznesenja Gospodnjeg, u narodu poznatijeg kao Spasovdan.

Liturgiji, koja je počela u devet časova, prisustvuje veliki broj građana, koji su popunili unutrašnjost crkve, a u porti putem razglasa liturgiju prate i građani koji neprestalno dolaze.

Na ulazu u crkvu dva sveštenika mirošu - osveštavaju uljem vernike koji ulaze u Vaznesenjsku crkvu. Liturgiji prisustvuju predstavnici grada među kojima je i član Gradskog veća i domaćin slave Mileta Radojević.

Svetom liturgijom i litijom koja će u 11.30 krenuti od Vaznesenjske crkve centralnim gradskim ulicama, kao i svečanim prijemom u Starom dvoru i Spasovdanskim koncertom danas će biti obeležena gradska slava - Spasovdan.

U 20 časova održaće se i Spasovdanski koncert u porti Vaznesenjske crkve, a u slučaju da to vremenske prilike ne dozvole, u Ruskom domu. Slava grada biće obeležena i u Starom dvoru u 17 sati.

Pogledajte još