Mundijal bez Ronaldinja, Totija, Zanetija

LONDON, 12. maja 2010. (Beta-AP) - Brazilac Ronaldinjo, Italijani Frančesko Toti i Luka Toni, kao i Argentinci Havijer Zaneti i Esteban Kambijaso i Holanđanin Rud van Nistelroj predvode listu velikih fudbalskih zvezda koje neće igrati na predstojećem Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi.

Selektori svih zemalja učesnica Mundijala morali su da do ponoći Svetskoj fudbalskoj federaciji (FIFA) dostave širi spisak od 30 kandidata za učešće na turniru.

Verovatno najveće iznenađenje predstavlja odluka selektora Brazila Dunge da Ronaldinja ne uvrsti na spisak reprezentativaca, mada ga je stavio među rezerve u slučaju povrede nekog drugog fudbalera.

"Ronaldinjov kvalitet i kapacitet nije sporan. Ali odluku sam doneo na osnovu terena", kazao je Dunga, koji ne računa ni na Adrijana, Nejmara, trostrukog dobitnika nagrade za najboljeg fudbalera na svetu Ronalda, kao i na iskusnog beka Roberta Karlosa.

Selektor Francuske Remon Domenek odrekao se Karima Benzeme, ali je istakao da takvu odluku nije doneo zbog optužbi na račun napadača Reala iz Madrida, koji je navodno koristio usluge maloletne prostitutke.

"To me se ne tiče. Razmišljam samo o fudbalu i terenu", naveo je Domenek, koji u ekipu nije pozvao ni iskusnog Patrika Vijeru.

Argentinu će predvoditi najbolji fudbaler sveta za prošlu godinu Lionel Mesi, ali bez pomoći Zanetija, Kambijasa i još jednog fudbalera Reala Fernanda Gaga.

Selektora Holandije Bert van Marvejk nije impresionirao 34-godišnji napadač Rud van Nistelroj, pa će i on propustiti Mundijal.

Mediji u Italiji spekulisali su da će se Frančesko Toti vratiti iz reprezentativne penzije kako bi igrao na Mundijalu. Njegovo ime se, ipak, nije našlo na spisku Marčela Lipija, kao što nema ni Luke Tonija.

Trogodišnju reprezentativnu penziju, s druge strane, prekinuo je engleski štoper Džejmi Karager.

"Pre dve nedelje su me kontaktirali iz Fudbalskog saveza i pitali da li bih, zbog povreda drugih reprezentativaca, ponovo razmotrio tu odluku. Pristao sam", naveo je Karager, koji je pozvan zbog povreda Rija Ferdinanda i Ledlija Kinga.

Ferdinand i King su se našli na spisku, iako su njihovi nastupi neizvesni. Slična je situacija i sa Špancima Ćavijem Ernandesom, Seskom Fabregasom i Fernandom Toresom, kao i Harijem Kjuelom iz Australije.

Pogledajte još