Oružje iz BiH u Italiju uneli pripadnici Sfora i Eufora

BANJALUKA, 13. maja 2010. (Beta) - Oružje poreklom iz BiH pronađeno prilikom nedavnog hapšenja pripadnika italijanske mafije na jugu Italije su u tu zemlju doneli pripadnici Sfora i Eufora koji su se iz BiH vraćali kući, pišu banjalučke Nezavisne novine pozivajući se na neimenovane izvore.

Prema pisanju lista, italijanski istražni organi ne nameravaju da pokreću istragu o ovom oružju jer slučaj ne smatraju veoma bitnim, a diplomatskoj misiji BiH u Italiji uputili su dopis u kojem su naveli da nisu pronađeni nikakvi dokazi o umešanosti građana BiH u slanje tog oružja u Italiju.

U tekstu se navodi da je najverovatnije reč o oružju koje je posle rata u BiH prikupljeno od stanovništva u akcijama kao što je "Žetva", a onda vojnim konvojima, kada su se vojnici vraćali kućama, završilo u Italiji.

"Ako su te informacije tačne, lako je zamisliti da je neko deo tog oružja stavio u vojni transportni avion, a znamo da ti avioni ne podležu carinama niti kontrolama, pa je neki vojnik to lako mogao uneti u Italiju", naveo je izvor lista.

Pogledajte još