Potpisan Memorandum o saradnji o početku realizacije projekta „Ka boljem upravljanju električnim i elektronskim otpadom u Srbiji“

- Upravljanje otpadom je jedan od glavnih prioriteta Ministarstva za zaštitu životne sredine, pa samim tim današnje potpisivanje Memoranduma koje će nam pomoći da upravljamo električnim i elektronskim otpadom, predstavlja stepenicu napred na putu rešavanja ozbiljnih problema koje imamo u ovoj oblasti. Zahvaljujem se na podršci nemackoj ambasadi, GIZ-u i NALED-u, ali i medijima i civilnom sektoru koji svakako doprinose širenju svesti o zdravoj životnoj sredini. Pred nama je ozbiljan posao, ali raduje me činjenica da cemo ovim projektom pristupiti izradi Studije izvodljivosti, a nakon toga i rezultate pretočiti u praksu, stavljajuci kvalitet i zaštitu životne sredine i zdravlja na prvo mesto, ispred svakog profita - istakao je ministar Trivan.

Projekat „Ka boljem upravljanju elektricnim i elektronskim otpadom u Srbiji“ pokrenut je na inicijativu kompanija Gorenje i Coca Coca i organizacija GIZ i NALED, sa ciljem da se kroz razvoj softvera za evidenciju svih obveznika placanja naknada uredi ova oblast i sprece nelojalna konkurencija i sivo trziste.

- Uvođenje Elektronskog registra proizvođača i uvoznika proizvoda koji nakon upotrebe postaju posebni tokovi otpada, za nas u Gorenju kao drustveno odgovornoj kompaniji koja godišnje u Srbiji na ime naknada za svoje proizvode izdvaja oko 2,8 miliona dinara, od izuzetne je važnosti. Elektronski registar doprineće stvaranju jednakih uslova za sve učesnike na tržistu - izjavila je Stanka Pejanović iz Gorenja, potvrđujući nameru kompanije da u okviru tzv. „produzene odgovornosti“ brine o svojim proizvodima i nakon njihove upotrebe i time aktivno doprinese unapređenju životne sredine.

Današnjim potpisivanjem Memoranduma o saradnju nacinjen je prvi korak u realizaciji projekta „Ka boljem upravljanju elektricnim i elektronskim otpadom u Srbiji“ koji teži unapređenju mehanizama za uspostavljanje jednakih obaveza placanja naknade za sve uvoznike i proizvođače električnih i elektronskih proizvoda s jedne strane, kao i uspostavljanje procedura za unapređenje sakupljanja električnog i elektronskog otpada, sa druge strane.

Projekat ce ponuditi platformu za dijalog svih uključenih aktera i težiti ka postizanju pozitivnih rezultata kako za privatni sektor, tako i javni sektor.

U ovom trenutku preko 60% proizvođaca i uvoznika ne poštuje zakonsku obavezu, čime je otvoren prostor za nelojalnu konkurenciju i sivo trziste.

Neposredno pre potpisivanja memoranduma, u organizaciji NALED-a održan je radni ručak članova i predstavnika GIZ-a sa ministrom Trivanom i njegovim timom, na temu unapredjenja zaštite životne sredine i bolje regulative u ovoj oblasti.

Foto: Promo

Pogledajte još