Hapšenje begunaca apsolutni prioritet

BEOGRAD, 13. maja 2010. (Beta) - Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerec izjavio je u četvrtak u Beogradu da je hapšenje dva preostala begunca apsolutni prioritet za Haško tužilaštvo i da ono nema alternativu.

Bramerc koji do kraja meseca treba da dostavi izveštaj o saradnji Srbije Savetu bezbednosti UN odbio je da iznese procenu saradnje Srbije sa Haškim tribunalom, rekavši da ima još dve sedmice da završi izveštaj, od kojeg zavisi nastavak procesa evropske integracije Srbije.

Haški tužilac novinarima je preneo da je u sredu u Beogradu tri sata razgovarao sa operativcima i članovima akcionog tima za saradnju sa Tribunalom o potrazi za beguncima i ponovio da je "oprezni optimista" kada je reč o radu tih službi.

Bramerc je rekao da je u protekle dve godine, od hapšenja Radovana Karadžića, u razgovorima sa srpskim zvaničnicima izražavan optimizam kada je reč o hapšenju Ratka Mladića ali da se sada vidi da taj optimizam nije opravdan i da treba detaljno analizirati zašto se to nije desilo. Bramerc je novinarima rekao da je sa srpskim zvaničnicima razgovarao i o regionalnoj saradnji tužilaštava i ocenio da je ona poboljšana.

Pogledajte još