Obnavlja se saradnja beogradske Skadarlije i pariskog Monmartra započeta 1977. godine!

Vesić je istakao da je veoma zadovoljan što je obnovljena saradnja Skadarlije i Monmartra, odnosno Beograda i Pariza.

Malo je poznato da su Skadarlija i Monmartr pobratimljeni od 1977. godine, ta se povelja čuva i danas, i na osnovu toga svake godine su održavani uzvratni susreti. To je trajalo do raspada Jugoslavije kada je tradicija prekinuta. Obnova je pokušana 2012. godine i nije ponovo zaživela, a ja verujem da smo sada uspeli da obnovimo saradnju i nastavimo ovu lepu tradiciju između dva umetnička kvarta i dva grada. Monmartr i danas ima tablu na kojoj piše da su pobratimljeni sa Skadarlijom i veoma su ponosni na taj čin. Zato sam siguran da će obnova tradicije biti samo prirodan nastavak saradnje – podsetio je gradski menadžer.

On je podsetio da će „Dani Monmartra na Skadarliji” biti promocija ne samo ovog pariskog kvarta već i francuske kulture, umetnosti, kuhinje i francuskog načina života.

Kada se mi u oktobru budemo predstavljali na Monmartru, takođe ćemo promovisati i srpsku kulturu, umetnost, kuhinju i turizam. Imaćemo šta da pokažemo i zato sam ponosan što ćemo imati priliku da kroz ovu saradnju promovišemo vrednosti jednog i drugog društva. Naš gost u Beogradu biće predsednik „Republike Monmartr” i ponosni smo što će Skadarlija plesati u ritmu francuske šansone. Pre nekoliko dana sa francuskim ambasadorom smo obišli radove na obnovi Spomenika zahvalnosti Francuskoj i tada sam rekao da je lepo i lako biti ambasador Francuske u Srbiji, jer su u pitanju dva naroda povezana neraskidivim prijateljstvom iskovanim u ratovima i imamo puno zajedničke istorije i tradicije koju treba da nastavimo da unapređujemo – kazao je Goran Vesić, zahvalivši Robertu Čobanu na ideji, Turističkoj organizaciji Beograda i kompaniji „Suez”, koja je jedan od sponzora manifestacije.

Vesić je kazao da Skadarlija predstavlja ne samo beogradski i srpski već i evropski brend, jer nema stranca koji poseti Beograd a da ne obiđe Beogradsku tvrđavu, Hram Svetog Save ili Skadarliju.

Mi ćemo nastaviti da uređujemo Skadarliju, proglasićemo je posebnom turističkom zonom u kojoj će važiti drugačija pravila u odnosu na druge krajeve grada, odnosno znaće se šta može od restorana da postoji, neće biti mesta za ono što nije duh Skadarlije i trudićemo se da je zaštitimo i dalje razvijamo, baš kao što se čuva i Monmartr. Uvreren sam da će se tradicija nastaviti i verujem da ćemo u budućnosti moći da budemo ponosni što smo nastavili jednu lepu tradiciju – kazao je Goran Vesić.

Predsednik kompanije „Color Press Grupa” Robert Čoban objasnio je da ideja o obnovi saradnje postoji od 2014. godine.

Goran Vesić je prvi koji je pokazao razumevanje za ovu ideju i zajednički smo krenuli u realizaciju. Programom je predviđeno da gostima iz Pariza pokažemo ne samo Skadarliju već i sve najbolje od Beograda. Oni će obići Spomenik zahvalnosti Francuskoj, Muzej savremene umetnosti, Etnografski muzej, Hram Svetog Save i druga mesta, a Beograđani će imati priliku da u subotu u Skadarliji uživaju u fotografijama Monmartra ispred Kuće Đure Jakšića, kao i u francuskoj šansoni u restoranu „Tri šešira”. U nedelju ćemo imati degustaciju sireva i vina ispred Kuće Đure Jakšića a uveče će u samoj kući biti predavanje o Skadarliji i Monmartru. Poslednjeg dana, u ponedeljak, biće organizovano veče Monmartra na Skadarliji u restoranu „Šešir moj" – kazao je Čoban, istakavši i ulogu udruženja „Skadarlija” i „Ja volim Francusku”, kao i poznatih glumaca i drugih javnih ličnosti.

Ambasador Francuske Frederik Mondolini istakao je da su veze između dve zemlje mnogo jače od onoga što može da ih razdvaja i podsetio da dokaz tog prijateljstva predstavlja upravo Spomenik zahvalnosti Francuskoj, čija je obnova u toku.

Danas slavimo drugu fazu našeg prijateljstva. Reč je o kulturi, umeću življenja i gastronomiji tokom manifestacije „Dani Monmartra na Skadarliji”. Ova dva dela grada čuvena su u svetu po svojoj umetničkoj i turističkoj ponudi i oni predstavljaju simbole francuske i srpske kulture. Pozdravljam ovu lepu inicijativu koja nastavlja tradiciju dobrih odnosa, a koji su sada u uzlaznoj liniji na svim poljima – istakao je ambasador Mondoloni.

Predsednica Francusko-srpske komore Sanja Ivanić ukazala je da ova organizacija podržava predstojeću manifestaciju i naglasila da je u ekonomskom smislu Francuska od početka ove godine sve prisutnija u Srbiji, od kompanije „Vinci” do manjih preduzeća. Ivanićeva je kazala da je primetan porast interesovanja malih i srednjih francuskih preduzeća za poslovanje u Srbiji, pa je tako u prvom kvartalu 2018. godine zabeležen dolazak šest takvih preduzeća. Ona je istakla da će ova komora, nakon manifestacije „Dani Monmartra na Skadarliji”, organizovati veliki forum „Francuska – Balkan”, gde će učestvovati 12 zemalja iz regiona.

Konfereciji za novinare prisustvovali su zamenica predsednika Skupštine Grada Beograda Andrea Radulović, gradska sekretarka za kulturu Ivona Jevtić, v.d direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture Olivera Vučković, predstavnici udruženja „Skadarlija” i „Ja volim Francusku”, glumice Vera Mujović, Ljiljana Jakšić, novinarka Duška Jovanić.

Manifestacija „Dani Monmartra na Skadarliji” biće otvorena u subotu u 17 časova ispred Kuće Đure Jakšića, a sve informacije o programu pogledajte na www.color.rs/danimonmartra.

 

Pogledajte još