MOJE PUTOVANJE IZ SNOVA: Marko Spalević - Lisabon, "Pesma Evrovizije"

Kao PR menadžer grupe "Sanja Ilić i Balkanika" imao sam priliku da boravim u Lisabonu tokom održavanja ovogodišnje "Pesme Evrovizije" i uverim se u to koliko je ovo muzičko takmičenje značajno na svetskom nivou i koliko je složeno u samoj organizaciji i produkciji. Kako su konferencije za novinare i susreti sa medijima bili brojni, a probe i pripreme za nastup u polufinalnoj i finalnoj večeri učestale, tako nam je preostalo malo vremena da uživamo u svemu onome što Lisabon kao turistička destinacija ima da ponudi.
Ipak, samo pogled na njegove romantične uske ulice, šarmantne tramvaje i suncem okupane šarene fasade zgrada, daje vam mogućnost da shvatite zbog čega se Lisabon smatra jednim od najlepših gradova Evrope.

Sve naše aktivnosti uglavnom su se odvijale oko Altis Arene, smeštene u severnom delu Parque das Nações, kraja grada koji je sagrađan i renoviran za potrebe Svetske izložbe - EXPO 1998. godine. Interesantno je da su razdaljine između Delegation Bubble-a, dela Arene u kome su smeštene sve delegacije zemalja učesnika "Pesme Evrovizije", i Press centra bile nešto veće, pa su nas domaćini od jednog mesta do drugog prevozili električnim automobilima za golf. U ovom delu grada nalazi se i Okeanarijum, najveći akvarijum tog dela Evrope, u kome je predstavljeno preko 5.000 vrsta biljnog i životinjskog sveta Atlantskog okeana koji okružuje Portugal. Ovu znamenitost imali smo priliku da posetimo već trećeg dana našeg boravka u prestonici Portugala, u sklopu zvaničnog obilaska grada sa nekoliko delegacija drugih zemalja.

Posebno emotivan trenutak za našu delegaciju bila je poseta Ambasadi Republike Srbije u Lisabonu, koja se nalazi u delu grada Belem, jednom od zasigurno najlepših krajeva Lisabona. U ovom delu grada su i brojne znamenitosti, pa smo taj dan iskoristili i da obiđemo manastir Svetog Žeronima, u kome je sahranjen Vasko de Gama, ali i obližnji Spomenik Otkrićima, koji je sagrađen u obliku karavele, brodova koje su Portugalci koristili u Doba otkrića. Spomenik je okrenut prema moru, odnosno reci Težo, a na njemu je isklesana figura Henrika Pomorca koji u ruci drži još jedan model karavele. S obe njegove strane nalazi se po 16 važnih osoba iz portugalske istorije, a među njima su Vasko de Gama, Magelan, Pedro Alvares Kabral (otkrio Brazil), Bartolomeo Dias (prvi Evropljanin koji je oplovio jug Afrike) i Luis de Kamois (najpoznatiji portugalski književnik).

Nevidljivi "trougao" znamenitosti ovog dela grada zatvara impozantna Belemska kula, sagrađena 1515. godine, koja je predstavljala polaznu tačku za mnoge brodove koji su učestvovali u čuvenim Portugalskim otkrićima, a ujedno je bila i poslednji pogled mornara na domovinu sa pučine. U obližnjem kafeu sa pogledom na reku Težo i okean, popili smo po čašu penušavog Zelenog vina (Vinho Verde) i uživali u fenomenalnom zalasku sunca.

U ovom delu grada, na obali reke Težo, a u sklopu kompleksa muzeja MAAT (Museum of Art, Architecture and Technology) odigrala se i svečana ceremonija otvaranja "Evrovizije" uz defile plavim tepihom, što je bila prilika za ponovni susret pevača i predstavnika medija iz celog sveta. Pažnju nacionalne televizije Portugala, koja je uživo prenosila ovaj događaj, srpski predstavnici "Sanja Ilić i Balkanika" osvojili su otpevavši pesmu "Nova deca" na portugalskom jeziku. Nakon zvaničnog dela večeri usledio je party na otvorenom, odakle se pružao fantastičan pogled na Most Vasko de Gama, najduži most u Evropi.

Centralni gradski trg Praca do Comercio takođe je bio u znaku "Evrovizije" jer je tu bio Euro Village u kome su se svakodnevno mogli čuti nastupi ovogodišnjih učesnika, ali i najpoznatijih portugalskih pevača i bendova.

Posebno me je oduševio Bairo Alto, centralno gradsko jezgro Lisabona, čiji šarm i lepota osvajaju na prvi pogled! Kada pomislite na Lisabon, onda pomislite na sve ono što se može videti na ulicama Bairo Alta: žuti tramvaji, kaldrmisane ulice, zgrade i kuće na čijim fasada su šarenolike pločice koje blješte pod sjajem sunca i teraju vas da bez prestanka maštate šta se krije iza zidova tih slikovitih građevina. Među ovim ulicama skriveni su najlepši vidikovci sa kojih puca pogled na most Vasko de Gama i okean, mali restorani i kafei u kojima možete slušati fado, a tu su i klubovi koji rade do zore i najfiniji restorani. Širom ove četvrti ulice su pune tokom celog dana, a u danima vikenda na stotine ljudi iz celog sveta ovde druži i provodi tokom cele noći.

Osim velikog uspeha koji smo postigli na Evroviziji, plasiravši se u finale najvećeg svetskog muzičkog takmičenja, iz Lisabonu ću sa sobom poneti osećaj dobrodošlice, sećanje na prelepe zalaske sunca, nezaboravne ukuse i mirise slatkiša pasteis de nata i portugalskih vina, ali i poznanstva sa kolegama iz celog sveta. Kažu da je ovo jedan od onih gradova u koji se uvek vratite, zato jedva čekam ponovni susret sa Lisabonom.

Autor: Mario Badjuk
Foto: Privatna arhiva/Facebook/Instagram

Pogledajte još