Preplašili Čehe uplatnicama za državni dug

PRAG, 14. maja 2010. (Beta) - Stranka TOP09 bivšeg šefa češke diplomatije Karela Švarcenberga preplašila je mnoge, posebno starije Čehe, uplatnicama i opomenama za naplatu skoro 5.000 evra, koliko iznosi češki državni dug po glavi stanovnika.

TOP09 poslala je lažne uplatnice na hiljade kućnih adresa u okviru kampanje pred parlamentarne izbore 28. maja u nastojanju da ukaže Česima da dug države opasno raste i da, ako zemlja ne počne da štedi, može lako i brzo da završi kao Grčka. Mnogi Česi to, međutim, nisu shvatili kao predizbornu šalu, a jedna sedamdesetsedmogodišnja starica, iz sela Vrčen u južnoj Češkoj, doživela je zbog uplatnice nervni slom i završila na psihijatrijskom odeljenju lokalne bolnice.

Iako je uz uplatnicu i opomenu bilo priloženo i objašnjenje da ne treba ništa da se plati jer je to samo dug preračunat za svakog Čeha, a umesto broja računa stajao iznos od 1,21 bilion kruna koliki je državni dug, starica nije htela ni sinu da veruje da to nije prava uplatnica. Slučaj te Čehinje nije usamljen i u centrali TOP90 priznali su za Lidove novini od petka da im se javljaju stotine Čeha uplašenih da moraju odmah u pošti ili banci da plate dug Češke.

Dvadeset krivičnih prijava protiv stranke podneto je do sada zbog slanja uplatnica, ali potpredsednik stranke, bivši ministar finansija Miroslav Kalousek, kampanju sa uplatnicama brani, ocenivši i da, ako je nekome pozlilo kad ju je video, pozlilo mu samo je od istine.

Pogledajte još