Moguće spajanje suđenja Karadžiću i Mladiću

HAG, 14. maja 2010. (Beta) - Izmenjena optužnica protiv Ratka Mladića koju je predložilo tužilaštvo Tribunala u Hagu omogućava eventualno spajanje suđenja Mladiću i Radovanu Karadžiću, ako Mladić bude uhapšen u dogledno vreme, proizlazi iz podneska tužilaca sudijama.

"Obim i struktura predložene optužnice u velikom delu se podudaraju sa optužnicom protiv Karadžića... Predložena optužnica bi, stoga, omogućila eventualno objedinjavanje ovog postupka, u celini ili delimično, sa procesom Karadžiću, ukoliko bi Mladić bio uhapšen u razumnom vremenu", piše u podnesku objavljenom u petak koji je potpisao glavni tužilac Serž Bramerc.

Po oceni Tužilaštva, objedinjavanje procesa Mladiću i Karadžiću, kao dvojici glavnih učesnika u udruženom zločinačkom poduhvatu protiv nesrba tokom rata u BiH, unapredilo bi efikasnost Tribunala. Izmenjenom optužnicom koju po pravilima Tribunala mora potvrditi sudija, Mladiću se na teret u 11 tačaka stavljaju genocid, zločini protiv čovečnosti nad nesrbima i kršenja zakona i običaja rata tokom sukoba u BiH 1992-95. godine.

Pogledajte još