Srbija protiv raka

BEOGRAD, 14. maj 2010. (FoNet) - Asocijacija medija, ANEM, Lokal pres, Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Udruženje novinara Srbije (UNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) pozivaju sve žene zaposlene u medijima i žene muškaraca zaposlenih u medijima da se uključe u nacionalnu kampanju "Srbija protiv raka: kaži svima koje voliš".

Kako se ističe u zajedničkom saopštenju ovih medijskih organizacija, poziv podrazumeva da žene zaposlene u medijima i žene muškaraca zaposlenih u medijima tokom maja i juna obave preventivni pregled.

Ministarstvo zdravlja Srbije i Institut za onkologiju i radilogiju Srbije, u saradnji sa novinarskim udruženjima i medijskim asocijacijama, organizuju za sve žene zaposlene u medijima i supruge muškaraca zaposlenih u medijima preventivni pregled, skrining za rak dojke u pokretnom mamografu.

U Srbiji svake godine od raka oboli 32.000 ljudi, a 20.000 umre.

Najčešći uzročnik raka je stres, a posao u medijima spada medju nastresnije, što zaposlene u tim kućama i njihove najbliže srodnike čini rizičnom grupom. Od raka dojke oboli 4.000 osoba, uglavnom žena.

Prema podacima Instituta za 2008. godinu od 4.518 novoregistrovanih pacijenata sa malignim oboljenjima, 66 odsto su bile žene.

Rak dojke je najučestaliji od svih karcinoma, pa je među novim pacijentima sa ovom bolešću bilo 1.212 žena i osam muškaraca, što je 26,9 odsto.

Sledeći po učestalosti, rak grlića materice, otkriven je u
439 slučajeva, odsnosno 9,7 odsto.

Iste godine među 322 novoregistrovana bolesnika sa benignim tumorima u najviše slučajeva (181) reč o dojci.

Prosečna starost bolesnica sa rakom dojke bila je 57 godina, a u trenutku otkrivanja bolesti svaka četvrta
(26,23 odsto) bila je mlađa od 50 godina.

Za prevenciju raka dojke najznačajniji su redovni pregledi, pošto su maligne bolesti izlečive ukoliko se otkriju na vreme.

Preporuka lekara u Srbiji ženama starijim od 40 godina, ali i mlađim izloženim stresu i rizicima, jeste da se jednom u dve godine pregledaju mamografom.

Putem dva pokretna digitalna mamografa u Srbiji je od početka akcije prošle godine pregledano više od 22.000 žena, a 300 uspešno operisano.

Pogledajte još