Patrijarh Irinej odbacio ideju o podeli Kosova i Metohije

KURŠUMLIJA, 14. maja 2010. (Beta) - Patrijarh Irinej izjavio je u petak da je neprihvatljiva i neostvariva ideja o podeli Kosova i Metohije i dodao da je situacija u pokrajini vrlo teška.

"Srbija bez Kosova nije Srbija. Za mene je to biće bez glave. Naša zemlja ne može da bude obezglavljena i lišena Kosova. Nadam se da će se naći dovoljno razuma i mudrosti kod nas i sveta, koji mnogima kroji kapu", rekao je Irinej novinarima u Prolom Banji.

On je dodao da kao patrijarh ne može da zamisli da Pećka patrijaršija ne bude u Srbiji već u nekoj drugoj državi i ocenio da je tako nešto neprihvatljivo.

Govoreći o dijalogu sa predstavnicima katoličke crkve i njenim poglavarom papom, patrijarh Irinej je rekao da je taj razgovor nužan i koristan i da Srpska pravoslavna crkva ne beži od toga, jer razgovor može da pomogne da se prevaziđu podele koje postoje u hrišćanskoj crkvi.

Prema njegovoj oceni, potrebno je prvo da se saopšti mišljenje o odvajanju rimokatoličke i pravoslavne crkve nakon čega "vreme razdvajanja treba da krene ka zbližavanju", jer su te dve crkve "jedna drugoj najbliža".

Pogledajte još