Obeležavanje 18 godina od napada na tuzlansku kolonu

TUZLA, 14. maja 2010. (Beta) - U Tuzli će u subotu biti obeleženo 18 godina od stradanja vojnika JNA koji su se povlačili iz tog grada 15. maja 1992. godine, na početku rata u BiH, dok će Tuzlaci obeležiti Dan oslobođena grada.

Godišnjicu stradanja vojnika JNA u Tuzli organizuju vlasti Republike Srpske, odnosno Pododbor za obeležavanje godišnjice napada na "tuzlansku kolonu". Istovremeno, ovaj datum će Tuzlaci obeležiti kao Dan oslobođenja grada.

Kako je najavljeno, stotinak preživelih vojnika, članova porodica ubijenih i nevladinih organizacija će položiti cveće i zapaliti sveće na Brčanskoj malti u Tuzli, gde je 15. maja 1992. godine napadnuta kolona JNA koja se povlačila iz grada.

Predsednica tog pododbora Branka Šljivar izjavila je da nema naznaka da će skup biti sprečen niti da će biti ugrožena bezbednost učesnika skupa. Ona je novinarima kazala da su detalji dogovoreni sa predstavnicima MUP-a Kantona Tuzla, navodeći da će tuzlanska policija obezbeđivati skup.

Policijska uprava iz Tuzle saopštila je da je preduzela sve potrebne mere i angažovala broj policajaca koji će stvoriti uslove za bezbedno, mirno i dostojanstveno obeležavanje te godišnjice.

Pogledajte još