DIGITALNIM PUTEM ČASTITE ULIČNE SVIRAČE: Više nemate izgovor da ih ignorišete

Projekat koji će omogućiti davanje novca uličnim umetnicma putem digitalnih načina plaćanja pokrenule su gradske vlasti Londona u saradnji sa švedskom kompanijom "iZettle". Plan je da se sviračima obezbede čitači kartica, ali će oni novac moći da primaju i preko beskontaktnih kartica i prenosivih uređaja.

Gradonačelnik britanske prestonice Sadik Kan kaže da će ovaj projekat omogućiti većem broju građana da podrži ulične umetnike.

- Ulični nastupi pomažu mladim umetnicima da vežbaju svoj talenat i daju im priliku da nastupaju pred velikim brojem ljudi - dodaje on.

Dugogodišnja ulična umetnica Šarlota Kampbel jedna je od prvih koja je isprobala novi sistem. Ona je postavila čitač kartica koji, svakome ko hoće da joj da novac na taj način sa računa skida samo dve funte, piše Gardijan.

- Verujem da će se ulični izvođači, koji se ne prilagode nadolazećoj eri bezgotovinskog društva, suočiti sa rizikom da postnu odumiruća umetnička vrsta - kaže Šarlota i ističe da joj je zarada, od kako koristi novi sistem, porasla.

Izvor: B92
Foto: Ilustracija/Pixabay

Pogledajte još