Gosti iz Pariza uživali u Beogradu: Održani "Dani Monmartra na Skadarliji"

Inicijativu za ponovno bratimljenje Skadarlije i Monmartra pokrenuli su Milovan Ćirovski iz Kulturnog centra Srbije u Parizu, Robert Čoban, predsednik Color Press Grupe i Alan Kokar, predsednik Republike Monmartr.

"Dani Monmartra na Skadarliji" svečano su otvoreni u subotu, 26. maja ispred Kuće Đure Jakšića, uz prisustvo gradskog menadžera Gorana Vesića, Nj.E. ambasadora Francuske Frederika Monodolonija, Roberta Čobana, predsednika Color Press Grupe, predsednika Republike Monmartr Alena Kokara i ostalih gostiju sa Monmartra, predstavnika udruženja Skadarlija i mnogih drugih ličnosti iz javnog života.

Vesić je izrazio zadovoljstvo obnovom saradnje Monmartra i Skadarlije, koja datira iz 1977. godine, a koja je tokom 90-tih godina bila prekinuta.

Obnova saradnje je pokušana 2012. godine i nije uspela i verujem da će ovoga puta saradnja trajati dok god traju Skadarlija i Monmartr. Građani na ovaj način mogu da upoznaju Francusku, njihovu muziku i način života, da saznaju nešto o istoriji Monmartra a mi ćemo u oktobru gostovati u Monmartru kada će Parižani moći da upoznaju srpsku kuhinju, umetnost i Beograd – rekao je gradski menadžer.

Predsednik „Samostalne Republike Monmartr” Alen Kokar, koji je u Beograd došao u sedmočlanoj delegaciji izrazio je veliko zadovoljstvo obnovom saradnje dva najpoznatija beogradska i pariska kvarta. On je podsetio da „Slobodna Republika Monmartr” postoji od 1921. godine i da u njoj žive skulptori, pesnici i književnici.

Ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni je naglasio da i ovaj susret predstavlja potvrdu prijateljstva srpskog i francuskog naroda.

Mnogo je stvari koje nas ujedinjuju i koji boravak svakog Francuza ovde čini veoma prijatnim. Uveren sam da će i naši prijatelji iz Monmartra na isti način dočekati i svoje prijatelje iz Skadarlije – rekao je ambasador Mondoloni, izrazivši očekivanje da će i predsednik Francuske uskoro doći u zvaničnu posetu Srbiji.

Gosti sa Monmartra su tokom četiri dana boravka u našoj pretonici, osim Skadarlije, posetili i Etnografski muzej, Hram Svetog Save, Muzej savremene umetnosti, Gradsku skupštinu i Ambasadu Francuske.

Na Skadarliji, u Kući Đure Jakšića, održano je predavanje o istoriji Skadarlije i Monmartra, gosti su uživali u večeri francuskih šansona, kao i u specijalitetima restorana "Tri šešira", "Šešir moj", "Dva jelena", "Family Bistro". Duž Skadarlije bila je postavljena izložba fotografija "Monmartr, srce Pariza", a ispred Kuće Đure Jakšića degustacija srpskih i francuskih sireva i vina.

Ovog puta trajno obnavljamo saradnju sa željom da gosti iz Pariza svakog maja posete Skadarliju, a da uzvratna poseta Beograđana na Monmartru bude svakog oktobra.

Pogledajte još