Svečani prijem u rezidenciji ambasadora Nemačke: Dodeljene stipendije Fondacije dr Zoran Đinđić

Povodom dodele stipendija petnestoj generaciji stipendista Programa stipendija nemačke privrede Zoran Đinđić, Fondacija dr Zoran Đinđić u saradnji sa ambasadom SR Nemačke u Beogradu i Nemačkom službom za akademsku razmenu u Beogradu (DAAD) organizovala je svečani prijem u utorak 29. maja u 19h u Rezidenciji nemačkog ambasadora.

Prisutnima su se obratili Nj.E. g. Aksel Ditman, g-đa Ana Brnabić, Predsednica Vlade Republike Srbije, g-din Mihael Harms, direktor Odbora nemačke prvrede za Istočnu Evropu (OA) i dr Simone Hajne, direktorka i Nemačke službe za akademsku razmenu u Beogradu (DAAD).

Od 2004. godine Fondacija dr Zoran Đinđić zajedno sa Odborom nemačke privrede za Istočnu Evropu (Ost-Ausschuss der Deutschen Wirtschaft), nemačkim Saveznim Ministarstvom za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) i Nemačkom razvojnom agencijom (GIZ) učestvuje u sprovođenju Programa stipendija nemačke privrede Zoran Đinđić čiji je cilj da se kvalifikovanim, mladim ljudima obezbedi stručno usavršavanje u najpoznatijim nemačkim kompanijama u trajanju od tri do šest meseci. Stipendije u vidu stručnih praksi su namenjene studentima završnih godina fakulteta ili diplomiranim stručnjacima sa prvim radnim iskustvom u oblasti prava, menadžmenta, marketinga, energetike, elektrotehnike, elektronike, bankarstva, ekonomije, biznisa, građevinarstva, geologije, poljoprivredne tehnike i dr. Svake godine grupa od tridesetak mladih ljudi putuje u Nemačku gde obavljaju stručne prakse u kompanijama, kao što su Commerz Bank, Bosch i Deutche Bank. Boravak u Nemačkoj omogućava im je da se upoznaju sa organizacijom, poslovnim procesima i funkcionisanjem velikih i uspešnih nemačkih kompanija, kako bi kasnije to znanje i iskustvo preneli kroz svoje buduće radno angažovanje i u Srbiju. Program stipendija je 2007. godine proširen i na ostale zemlje Zapadnog Balkana. Od 2004. godine preko 650 stipendista iz Srbije i regiona i 160 nemačkih kompanija je učestvovalo u programu.

Pogledajte još