Women in Tech: Perspektive žena u tehnologiji

Danas je događajem „Perspektive žena u tehnologiji“ u Ambasadi SAD-a obeležen uspešan završetak tromesečnog mentorskog programa „Women in Tech“ koji su zajednički sproveli Američka privredna komora u Srbiji (AmCham)i Trgovinsko odeljenje Ambasade SAD u Srbiji, uz podršku Startit Centra, ICT Hub-a i Impact Hub-a. Događaju su prisustvovale i učenice srednjih škola iz Beograda, koje su imale jedinstvenu priliku da čuju više o profesionalnom iskustvu Tatjane Matić, državne sekretarke u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija i Danijele Trkulje, direktorke kompanije Gartner za Srbiju. U okviru desetominutnih sesija brzog mentorstvakoje su usledile nakon razgovora, učenice su sa „Women in Tech“ polaznicama razgovarale o započinjanju karijere u tehnologiji, najčešćim izazovima koji stoje na putu uspeha, ali i o kreativnoj strani ove industrije.

- Danas kada i devojčice i dečaci podjednako koriste pametne telefone i računare, rodno usmeravanje prilikom izbora digitalne profesije čini se da nije moguće. Ipak, devojčice se pri kraju osnovnog i srednjeg školovanja ne odlučuju za ove profesije podstaknute uveravanjima da nemaju dovoljno sposobnosti. Zato je važno da obrazovni sistem, država i mediji, utiču na promenu ove svesti i da promovišu i podstiču smanjenje i uklanjanje rodnog jaza u tehnološkom sektoru. Jer, manje žena danas u IT-ju znači manji broj žena i u svim inovativnim privrednim granama u budućnosti koje će se razvijati iz IT-a. U socijalnom smislu, ovaj rodni jaz proizvešće i manje žena u plaćenijim profesijama. Dakle, ukoliko ne postignemo rodni balans u ovom sektoru, žene jednostavno neće imati benefit od digitalizacije – izjavila je državna sekretarka Matić.

- Ono što ovaj program razlikuje od ostalih koji se bave temom digitalne transformacije društva je da ovaj nezaustavljivi proces posmatramo iz ugla žena zaposlenih u ovom sektoru koje ravnopravno i u istoj meri doprinose tim promenama u društvu – zaključila je Zorica Mihajlović, viši savetnik u trgovinskom odeljenju Ambasade SAD-a.

- Women in Tech platforma je kreirana u cilju povezivanja uspešnih i ostvarenih žena iz poslovnog sveta i start-up zajednice, spremnih da zajedničkim naporima prevaziđu predrasude, prisutne širom tehnološke i digitalne industrije. Imajući u vidu da digitalizacija već sada prožima sve sfere života i poslovanja, ideja nam je da kroz sinergijudržave i privatnog sektora inspirišemo i osnažimo devojke koje će za nekoliko godina zauzeti liderske pozicije u našem društvu – rekla je Diana Gligorijević pozdravljajući publiku ispred AmCham-a.

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još