MOJE PUTOVANJE IZ SNOVA: Nevena Ignjatović - Santorini

"Uz rad je sve moguće", geslo je mlade sportistkinje. Naša najbolja skijašica godinama se odricala da bi osvajanjem šestog mesta u kombinaciji u švajcarskom Lencerhajdu napravila istorijski podvig. Ali, srpska šampionka čvrsto je na snegu, svesna da svaki dan donosi novi izazov i da ne sme da se okreće unazad, već da samo gleda napred. Pored statusa najbolje skijašice u istoriji srpskog skijanja, njeno zvanje je i Master ekonomista na Fakultetu za Ekonomiju, Finansije i Administraciju – FEFA. Prve skijaške korake napravila je u četvrtoj godini na Kopaoniku. Na trkama Evropa kupa 20 puta se plasirala u top 30 najboljih skijasica, od čega je 5 puta bila u top 10. Trenutno je 31. na generalnoj FIS listi u slalomu. S obzirom na to da često putuje, sve destinacije doživljava kao putovanje iz snova. Ima tu sreću da putuje na specifična mesta i to je nešto što je ispunjava i daje joj motivaciju za još boljim rezultatima i uspesima u sportu kojim se bavi.

Ovog puta, za naše čitaoce, Nevena je kao svoje putovanje iz snova izdvojila mesto koje nije na snegu, već na moru - popularno grčko ostrvo Santorini. Godišnje na snegu provede skoro 200 dana, takođe, njen program u toku leta je "gust", to je deo godine kada su fizičke pripreme u prvom planu, stoga joj je odlazak na more nešto zaista specijalno. Obožava miris mora i zvuk talasa, misli da je to melem za dušu većine ljudi. Prošlog leta odlučila je da, sa dečkom, prvi put poseti Santorini - čuveni grčki Santorini koji svojom arhitekturom i nestvarnim zalaskom sunca oduzima dah.

SMEŠTAJ – kakav smeštaj je, po vašem mišljenju, najbolje rešenje?

- Što se tiče smeštaja na moru, zaista ne bih tvrdila da je jedna opcija najbolja. Međutim, Santorini je takvo ostrvo da je zaista poenta biti smešten na “litici” sa pogledom na more. U našem slučaju, to je bio hotel i zaista je bilo nestvarno. Mislim da nije potrebno puno, pet dana je, po mom mišljenju, idealno za boravak na ovakvoj destinaciji. Čak smo upoznali ljude koji su došli na jedan dan i uspeli da vide mesto Thira i Oia, koji su dve najatraktivnije lokacije na ostrvu. Arihtektura je nestvarna i to je nešto što sam želala da vidim svojim očima. Male beloplave kuće jedna do druge, izgrađene na litici.

HRANA – koja su vam bila omiljena jela/lokalni specijaliteti na tom putu?

- Mnogo volim grčku hranu, riba je svakako dobra kao i specijaliteti od morskih plodova. Takođe, čuvena grčka salata i musaka.

PIĆE – u kojim napicima ste najviše uživali?

- Za mene je najbolje piće, bez kojeg nije mogao da prođe ni jedan dan, definitivno – Freddo Cappuccino, hladna kafa sa najukusnijom penom koja je zapravo mešavina smrvljenog leda i mleka. Volim kafu na način kao i Grci, oni je mnogo konzumiraju.

AKTIVNOSTI – kako ste najradije provodili slobodno vreme?

- Uglavnom je u ovom slučaju bilo dosta šetnje kako bismo videli sva mesta na ostrvu. Takođe, krstarenje do skrivenih plaža i pećina do kojih možete plivati. Zalazak sunca na strani gde je mesto Oia je svi kažu “must do”, tako da sam to uspela da vidim. Santorini je takođe poznat po dobrom vinu, pa smo ugrabili priliku za jednu turu i obišli tri najpoznatije vinarije, što takođe preporučujem.

NEXT TRIP – gde planirate sledeće da otputujete?

- Sledeće putovanje je trening na Glecer Hintertux u Austriji. Međutim, mogu da se pohvalim da sam prvi put ovog proleća posetila Škotsku. Videla sam čuveni vrh i stene “Storr”, kao i specifičnosti West Coast-a. Prelepa uređena i čista zemlja. Oduševljena sam načinom na koji se ljudi ophode prema njoj, ono što sam imala prilike da vidim, izgleda zaista sjajno.

DREAM TRIP – koje mesto biste voleli da posetite tokom života?

- Mislim da bi Dream trip mogao biti bilo koja mrvica Francuske Polinezije. Imala sam prilike da doživim dosta zimskih zaista posebnih destinacija. U tome naravno i dalje uživam i radujem se svakoj novoj planini ili ski centru koji posetim. Želja mi je da neku novu godinu u budućnosti, dočekam na plaži u toplijim predelima. Za promenu...

Autor: Mario Badjuk
Foto: Privatna arhiva

Pogledajte još