Dik Advokat novi selektor Rusije

ROSTOV, 17. maja 2010. (Beta-AP) - Fudbalski savez Rusije postavio je Holanđanina Dika Advokata za novog selektora nacionalnog tima te zemlje.

Predsednik Saveza Sergej Fursenko izjavio je da će Advokat reprezentaciju Rusije predvoditi u naredne četiri sezone, a da će mu osnovni ciljevi biti da izbori učešće na Evropskom prvenstvu 2012. i Svetskom prvenstvu 2014. godine u Brazilu.

"Advokat savršeno poznaje ruski fudbal, poznaje sve igrače. Nemamo šta da mu objašnjavamo", kazao je Fursenko.

Advokat je prethodni angažman imao na klupi Belgije, ali je prošlog meseca neočekivano podneo ostavku. 

Prethodno je u Rusiji trenirao Zenit iz Sankt Peterburga sa kojim osvojio titulu nacionalnog prvaka, ali i Kup UEFA. Predvodio je, između ostalih, i PSV Ajndhoven, AZ Alkmar, Glazgov Rendžers, Borusiju Menhengladbah, reprezentacije Holanđe i Južne Koreje.

Funkciju selektora Rusije preuzeće od zemljaka Gusa Hidinka, koji je ekipu predvodio od 2006. godine.

Rusija je sa Hidinkom na čelu 2008. godine igrala polufinale Evropskog prvenstva. Svetsko prvenstvo u Južnoj Africi, ipak, propustiće pošto je u baražu kvalifikacija izgubila od Slovenije.

"Dik Advokat je dobro rešenje, jer je čovek koji naporno radi. Znam to iz iskustva", kazao je Fursenko, koji je kao predsednik Zenita i doveo Advokata u ruski fudbal.

Fursenko je naveo da je bilo još kandidata za ulogu selektora Rusije, ali nije želeo da nikoga imenuje. Nije, takođe, želeo da detaljnije govori i o finansijskim detaljima saradnje sa Advokatom.

Samo je rekao da će Advokatova plata biti manja od Hindikove.

Pogledajte još