Traže se strateški partneri u Azotari i Staklari

NOVI SAD, 17. maja 2010. (Beta) - Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je u ponedeljak da je strategija te kompanije da za tri do četiri godine nađe strateške partnere za pančevačku HIP-Azotaru i Srpsku fabriku stakla iz Paraćina.

Bajatović je na konferenciji za novinare u okviru 77. Međunarodnog sajma poljoprivrede u Novom Sadu rekao da je Srbijagas, bez obzira što je prinudno preuzela te dve kompanije zbog velikih dugovanja za prirodni gas, započela njihovo restrukturiranje.

"Za investicije u Azotari potrebno nam je oko 16 miliona evra, kako bismo trenutnu proizvodnju od oko 400.000 tona azotnih đubriva povećali na milion tona na godišnjem nivou", rekao je Bajatović.

Prema njegovim rečima, modernizacijom proizvodnog procesa HIP-Azotara bi mogla postati i veliki izvoznik, a trenutno je izvozu namenjeno oko 200.000 tona azotnih đubriva. Direktor Srbijagasa je ocenio da je situacija u pančevačkoj staklari znatno komplikovanija nego u Azotari, jer bugarska kompanija Rubin ne poštuje ugovorene obaveze koje je preuzela prilikom kupovine te fabrike.

Pogledajte još