U Sarajevo idemo sa državnim simbolima

BRISEL, 17. maja 2010. (Beta) - Predsednik Kosova Fatmir Sejdiju izjavio je u ponedeljak da će Kosovo učestvovati na samitu o zapadnom Balkanu u Sarajevu 2. juna samo ukoliko svi učesnici budu predstavljeni pod punim državnim simbolima.

Iako je Kosovo potvrdilo učešće na samitu, koji organizuje Španija kao predsedavajuća EU, kosovski predsednik za sajt Juroaktiv (www.euractiv.com) kaže da Priština neće pristati da bude predstavljena pod imenom "Kosovo/UNMIK".

"Mi ćemo učestvovati samo ukoliko uslovi za nas budu isti kao i za svaku drugu državu. Ukoliko svaka država bude predstavljena državnim simbolom, mi ćemo učestvovati. Za nas nije prihvatljivo da učestvujemo pod oznakom na kojoj piše 'Kosovo-UNMIK' ili uz vezivanje za Rezoluciju 1244 UN, što Srbija želi", rekao je Sejdiju u intervjuu za Juroaktiv na nemačkom jeziku.

On je naglasio da je Kosovo priznalo 67 država i da Srbija želi da prenebregne tu činjenicu. Govoreći o predstojećoj presudi Međunarodnog suda pravde, koja se očekuje do kraja godine, Sejdiju je naveo da je uveren da "nijedan sud ne može da donese presedu koja je protiv volje naroda".

Pogledajte još