Jeremić: Odluka suda pruža priliku za strateški kompormis

UJEDINJENE NACIJE, 17. maja 2010. (Beta) - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je u ponedeljak da će mišljenje Međunarodnog suda pravde stvoriti priliku bez presedana za postizanje strateškog kompromisa između Srba i Albanaca i zatražio podršku svih članica UN kako bi se rešio taj problem.

"Uprkos nedavnim neuspesima na terenu, verujem da se približavamo novom, obećavajućem trenutku na Kosovu. U vremenu pred nama, treba da usredsredimo napore kako bismo zajedno našli rešenje kroz dijalog", rekao je Jeremić na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj Kosovu.

On je ocenio da to može biti postignuto samo mirnim dijalogom čiji je rezultat obostrano prihvatljivo rešenje koje omogućava trajnu stabilnost u regionu i šire u svetu.

Jeremić je izrazio žaljenje što novi izveštaj generalnog sekretara UN koji se razmatra na sednici Saveta bezbednosti "umanjuje rastuće izazove" na Kosovu, od organizovanog kriminala i korupcije, do lošeg rada policije i pravosuđa.

S druge strane, najnoviji izveštaj Evropske komisije pruža mnogo realističniju sliku, rekao je Jeremić i podsetio je da se u tom izveštaju ukazuje da su organizovani kriminal i korupcija i dalje pitanja od "ozbiljne zabrinutosti" i ukazuje da je pravosudni sistem "slab, podložan političkom mešanju i neefikasan".

Srbija duboko ceni konstruktivan pristup UN i drugih organizacija koje deluju pod njihovim autoritetom poput Euleksa i koje zajedno rade na poboljšanju života običnih ljudi. Kao rezultat tog pristupa, nestabilna ravnoteža na terenu je zadržana pod kontrolom, rekao je Jeremić.

Ukazao je i da i dalje zabrinjava stanje srpske baštine na Kosovu s obzirom na niz incidenata uključujući skrnavljenje crkava, grobova, ali i pozdravio nezaobilaznu ulogu međunarodne zajednice u zaštiti srpskog kulturnog i verskog nasleđa na Kosovu.

Šef srpske diplomatije ukazao je i na problem povratka raseljenih, navodeći kao primer napad na povratnike u selu Žač, kao i na problem sa snabdevanjem strujom srpskih zajednica na Kosovu.

Pogledajte još