MOJE PUTOVANJE IZ SNOVA: Lena Kovačević - ostrvo Elafonisos/Grčka

Lena se smatra jednim od najvažnijih muzičara nove generacije, karijeru je započela 2004. godine turnejom sa jednim od najboljih orkestara u Holandiji, nastupala je na brojnim festivalima u Evropi gde su nastupali i umetnici poput Dee Dee Bridgewater, the Nigel Kennedy Quintet, Candy Dulpher, Randy Crawford. Saradjivala je i nastupala sa Belgijskim producentom Buscemi em (Blue Note) i imala čast da sarađuje sa poznatim kontrabasistom i umetnikom John Clayton...(Dianna Krall...).

Zajedno sa svojim bendom nastupa širom Srbije i regiona. Pre četiri godine imala je čast da bude jedan od retkih muzičara koji će nastupati na venčanju teniskog asa Novaka Đokovića. Lenin treći album pod nazivom "Džezeri" sastoji se od obrada nekih od najpoznatijih pesama Momčila Bajagića Bajage i predstavlja omaž pesmama koje Lena posebno voli u novim aranžmanima Vladimira Nikolova (orkestracija sa Oskarom nagrađen film "The Artist"). Postprodukcija albuma rađena je u Njujorku i Beogradu. Trenutno piše originalnu muziku koju u Njujorku producira jedan od poznatih američkih producenata Mr. Godfrey Diamond, projekat je namenjen stranom tržištu. Našim čitaocima popularna umetnica, kćerka dramskog maga Dušana Kovačevića, za idealan odmor preporučuje svoju destinaciju iz snova, grčko ostrvo Elafonisos.

SMEŠTAJ – kakav smeštaj je, po vašem mišljenju, najbolje rešenje?

- Sada kada imamo, hvala Bogu, dvoje dece, priznajem da preferiram mesto na kome nekako možete da nađete sve, dobru lokaciju (posebno ako je plaža i more u pitanju, ali i "city trip") i prodavnice, restorane. Ukoliko idem sama sa suprugom, onda je biti daleko od svega u nekoj divnoj prirodi najlepše. Tako da kad je Elafonisos u pitanju, s obzirom na to da ima preslatku, tipicno grčku malu luku i puno sjajnih taverni sa ribljim specijalitetima, mislim da je idealno naći smeštaj baš tu.

HRANA – koja su vam bila omiljena jela/lokalni specijaliteti na tom putu?

- Prženi barbuni - riba koja se ne nalazi lako, onako kako je pamtim sa Lastova i iz Dalmacije gde smo jeli šta ulovimo, tako i na Elafonisosu ne mozete pogrešiti sa hranom, jer je ostrvo svedeno na sveže ulovljeno ili sveže ubrano, sve što smo probali je bilo sjajno. Domaći sirevi i povrće, riba i tradicionalna pića.

PIĆE – u kojim napicima ste najviše uživali?

- Vino, definitivno belo, domaće proizvodnje, meštani uzgajaju naravno masline i limun i celo ostrvo miriše fantastično.

AKTIVNOSTI – kako ste najradije provodili slobodno vreme?

- Elafonisos je ostrvo najlepših plaža Mediterana i sa pravom ga zovu Maldivi Mediterana. Nigde nije bolje, nego na plaži, brašno beli pesak i tirkizno more, ljubazan svet i ne velika gužva, zaljubila sam se.

NEXT TRIP – gde planirate sledeće da otputujete?

Pre nekoliko godina, bila sam sa suprugom na Mikonosu i bilo nam je divno. Nekako su Kikladi na mene ostavili baš veliki utisak i mada sam zaista puno ostrva u Grčkoj videla, Kikladi čini mi se imaju posebnu priču. U planu je ostrvo Naksos, ako Bog da.

DREAM TRIP – koje mesto bi voleli da posetite tokom života?

- Zaljubljena sam u more i uopšte u vodu, maštam da vidim iz nekog kruza ta severna mora, ali i celu obalu Španije, kao dete sam provodila puno vremena na brodu i to je uvek poseban dozivljaj prirode. Takođe, Island, brodom.

Autor: Mario Badjuk
Foto: Privatna arhiva/Instagram

Pogledajte još