Pazarni dan

Drama Aleksandra Popovića o malim ljudima gladnim vlasti i novca ,"Pazarni dan", u režiji Egona Savina biće premijerno izvedena u Ateljeu "212" u utorak, 18. maja u 20.00.

Glavni akteri predstave su ispolitizovani i ideološki podeljeni ljudi do krajnjih granica, pri čemu iza svega stoji sitan interes, otimačina, beda, palanački mentalitet.

Ovom predstavom i besedom koju govori Petar Kralj počinju "Mucijevi dani", pozorišni festival koji traje do 24. maja i koji obuhvata izuzetan pozorišni sadržaj, odnosno repertoar satkan od nagrađivanih i od kritike i publike hvaljenih predstava. Festival je upriličen u čast Ljubomira - Mucija Draškića, čuvenog reditelja i upravnika "Ateljea 212".

U sredu 19. maja na repertoaru je komad "Brod za lutke" Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad, sledi "Per Gint" Dramskog kazališta "Gavela" (Zagreb), zatim "Dundo Maroje" Kruševačkog pozorišta. Kamerni teatar Sarajevo izvodi predstavu "Žaba" 22. maja u 19 i 21, sutradan je "Roki horror show" Novosadskog pozorišta ("Ujvideki Sinhay"). Festival se završava 24. maja izvođenjem obnovljene legendarne predstave "Kate Kapuralica" Narodnog pozorišta Sombor.

Festival je koncipiran kao susret pozorišnih stvaralaca iz sredina u kojima je Muci ostavio traga na prostoru bivše Jugoslavije, a simbolično će se svake večeri najboljem glumcu dodeljivati srebrnjak sa likom Ljubomira Draškića. Cena karata za svaku predstavu je 500 dinara.

U okviru "Mucijevih dana" svakodnevno će se u "Ateljeu 212" sa početkom u 12 časova prikazivati snimci čuvenih predstava ovog reditelja. "Marija se bori sa anđelima" je 19. maja, a slede "Kralj Ibi", "Sveti Georgije ubiva aždahu" "Radovan III", "Marija Stjuart" I "Knjeginja iz Foli-Beržera". (Ulaz je besplatan).

Plato Mucija Draškića biće, shodno njegovim ranijim planovima i željama, ispunjen svojevrsnim pratećim sadržajima kao što su knjižara sa teatarskim izdanjima, publikacijama i slično.

Pogledajte još