Održana četvrta edukacija u okviru kampanje "Zaštita za sve"

U okviru društveno odgovorne kampanje „Zaštita za sve”, do sada su održane četiri edukacije na ovu temu u najvećim školama u Beogradu, Nišu i Novom Sadu.

- Mislim da je veoma bitno, ne samo za nas prosvetne radnike nego i sve ljude, da budemo svesni štetnosti UV zračenja i da znamo kako da se štitimo. Posebno je dobro što su edukacije organizovane baš sada, pred raspust, kada su saznanja koja smo stekli najpotrebnija i kada smo, tokom poslednjih dana školske godine, u situaciji da ih podelimo sa decom, ali i s roditeljima - istakla je pomoćnica direktora i učiteljica Osnovne škole "Dušan Radović", Halina Đurđević, naglašavajući da će radionice s decom organizovati uz pomoć edukativnog materijala, u elektronskoj i pisanoj formi, koji su dobili i testirali tokom edukacije.

Kampanju sistemske edukacije o značaju zaštite od UV zračenja u ranom detinjstvu „Zaštita za sve“, sprovode Eucerin Srbija i Fond B92, uz podršku Ministarstva zdravlja i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. Edukacije u Novom Sadu, koje su održane u osnovnim školama Dušan Radović i Svetozar Toza Marković, vodila je ass. dr sci. med. Tatjana Roš, Klinika za kožne i venerične bolesti, Klinički centar Vojvodine, član Stručnog saveta kampanje.

- Osvešćivanjem i informisanjem prosvetnih radnika o posledicama koje nezaštićeno izlaganje suncu može izazvati istovremeno budimo njihovu svest u pogledu lične prevencije i podstičemo ih da utiču da deca u ranom periodu formiraju zdrave životne navike - rekla je nakon edukacije dr Roš, dodajući da nezaštićeno i neograničeno izlaganja suncu kod dece, posebno ukoliko je praćeno opekotinama, može izazvati veoma ozbiljne i dugoročne zdravstvene posledice, koje se najčešće pojavljuju u kasnijim godinama života - Zato je veoma važno da se sa primenom mera zaštite počne što ranije, da se deca nauče da se od 10 do 17 časova, kada je UV zračenje najintezivnije, ne izlažu direktno suncu, a da tokom perioda dana kada je UV zračenje manje, nose garderobu koja pokriva kožu tela, šešire sa obodom i naočare sa UV zaštitom - zaključila je dr Roš.

Edukacije za prosvetne radnike o odgovornom ponašanju na suncu u okviru kampanje “Zaštita za sve” organizovane su u najvećim školama u Beogradu i Srbiji po kriterijumu brojnosti đaka, sa ciljem da se o merama zaštite od sunca, kroz edukaciju prosvetnih radnika, informiše što veći broj dece.

- Posebno je značajno što smo u edukaciju uključili i vrhunske dermatologe koji su prosvetnim radnicima sa stručne strane objasnili posledice nezaštićenog izlaganja UV zračenju i objasnili zašto je zaštita, posebno za decu, od životne važnosti - objasnila je Melita Ranđelović edukator kampanje i konstatovala da su evaluacije pokazale da su prosvetnim radnicima saznanja stečena na edukaciji veoma značajna i da ih vide kao korisna.

Tekst: Promo

Foto: TANJUG/Jaroslav Pap

Pogledajte još