MISTERIJA KOME PRIPADAJU: Otkriveni najstariji životinjski otisci u svetu

Najraniji poznati otisci koje je ostavila životinja na Zemlji pronađeni su u području reke Jangce i Tri klisure na jugu Kine, a potiču iz perioda edijakarijuma, pre 541-638 miliona godina.

Tragovi stopala su razdvojeni svega nekoliko milimetara i izgledaju kao dva niza plitkih udubljenja ili rupica, utisnutih u tamnosivi krečnjak.

- Stena na kojoj se nalaze fosilni ostaci je veoma precizno datirana i stara je između 551-541 miliona godina - rekao je Že Čen, autor studije i istraživač kineske Akademije nauka.

Prethodni otisci koji su se smatrali najranijima bili su stari između 540-530 miliona godina. Nažalost po naučnike, misteriozno stvorenje koje je ostavilo otiske nije umrlo u blizini i ostavilo dobro očuvan fosil koji bi mogli da prouče.

- Ne znamo koja je tačno životinja napravila ove otiske, samo znamo da je bila bilateralno simetrična zbog parnih udova. Najmanje tri živuće grupe životinja imaju parne udove – artropodi poput bumbara, anelidi poput mnogočekinjastih crva i tretrapodi poput čoveka. Artropodi i anelidi, ili njihovi preci, su mogućnost – naveo je Čen.

Deluje da je misteriozna životinja tokom kretanja pauzirala s vremena na vreme, jer su otisci povezani sa rupicama koje su možda iskopane u sedimentu. Možda je tragala za kiseonikom ili hranom, navodi se u izveštaju koji prenosi "Saut Čajna morning post".

Izvor: Blic
Foto: Ilustracija/Pixabay

Pogledajte još