Vreme je da Rusija uđe u NATO

VAŠINGTON/BEOGRAD, 19. aprila 2010. (Beta) - Ulazak Rusije u NATO ojačao bi Evropu, što SAD već duže vreme priželjkuju, izjavio je u intervjuu za Glas Amerike član Saveta za međunarodne odnose u Vašingtonu Čarls Kapčan.

"Ulaskom Rusije u NATO konsolidovao bi se mir na evropskom tlu. Potencijalni vojni doprinos Rusije je takođe značajan. Rusija je, zatim, veoma aktivna na međunarodnoj sceni nasuprot Evropskoj uniji koja je još uvek u velikoj meri usredsređena na svoje unutrašnje uređenje", ocenio je taj američki stručnjak čiji intervju u sredu prenosi Glas Amerike.

On smatra da je predstojeći samit NATO-a u novembru, na kojem bi trebalo da bude usvojen novi strateški koncept o ulozi alijanse u 21. veku, prilika za početak debate o prijemu Rusije u NATO i da bi jedan od prioriteta posthladnoratovskog perioda trebalo da bude integracija te zemlje u evroatlantsku zajednicu. Isključivanje Rusije iz evroatlantskih tokova nije u geostrateškom interesu Zapada, kaže Kapčan.

Kako je ukazao, bez obzira na podozrivost baltičkih i centralnoevropskih zemalja, naročito posle ruskog upada u Gruziju 2008. i povremenih prekida dotoka ruskih energenata nekim evropskim potrošačima, učlanjenje Rusije ne bi poremetilo odnose u NATO-u.

Pogledajte još