U Sarajevu počinje trodnevni seminar o Balkanu

SARAJEVO, 19. maja 2010. (Beta) - U Sarajevu u sredu počinje trodnevni seminar posvećen evropskoj integraciji balkanskih zemalja, borbi protiv korupcije i ulozi civilnog društva.

Skup pod nazivom "Zapadni Balkan: Put ka evropskim integracijama" organizuje Institut za bezbednosne studije Evropske unije (EUIŠ), uz podršku nevladine organizacije Vanjskopolitička inicijativa BiH. Na seminaru će biti reči o tome kako EU može dovršiti integraciju Balkana, osigurati sprovođenje deklaracije iz Soluna i borbu protiv organizovanog kriminala, najavio je EUIŠ.

Razmatraće se i trenutno stanje evropskih integracija balkanskih zemalja, kao i vremenski okvir za njihovo priključenje EU. Najavljeno je učešće predstavnika EUIŠ-a, direktora Instituta za političke studije iz Pariza Žaka Rupnika, ministra spoljnih poslova Slovačke Miroslava Lajčaka, šefa Delegacije EU u BiH Dimitrisa Kurkulasa, Visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, kao i predstavnika nevladinog sektora i ambasada. Osim otvaranja, ostatak seminara biće zatvoren za javnost, saopštio je EUIŠ.

Pogledajte još