Visla probila nasipe i plavi Krakov

VARŠAVA, 19. maja 2010. (Beta) - Nabujala reka Visla kojom se kreće poplavni talas na sever probila je u noći između utorka i srede nasip u Krakovu i iz ugroženih četvrti spasioci evakuišu građane i strane turiste.

Oko 200 vojnika i spasilaca pokušavaju da postave novi nasip i zapuše tako rupu širine 10 metara kojom se Visla izliva u taj deo grada, a u toku je evakuacija oko 500 ljudi, saopštila je Vatrogasna straža malopoljskog vojvodstva, javljaju u sredu ujutru poljski mediji.

Krakov je morao da zatvori tri mosta preko Visle, a strahuje se od da bi reka čiji vodostaj je za 80 cm viši nego u katastrofalnim poplavama pre 13 godina mogla da sruši najstariji, Dembnjicki most u centru grada.

Visla je probila nasipe i u Tarnobžegu i Sandomježu severoistočno od Krakova, a da će poplavni talas na toj poljskoj reci biti gori nego u poslednjim razornim poplavama 1997. godine, strahuje i Varšava. Varšavljani sa strepnjom iščekuju koliko vode će, pre nego što stigne do prestonice, Visla dobiti od pritoka.

Pogledajte još