Hodorkovski obustavio štrajk glađu

MOSKVA, 19. maja 2010. (Beta) - Bivši šef Jukosa, ruski biznismen Mihail Hodorkovski, koji je u zatvoru zbog finanijskih malverzacija, danas je obustavio štrajk glađu, koji je započeo u ponedeljak, preneli su njegovi advokati.

Hodorkovski je štrajk glađu počeo u znak protesta zbog produžavanja pritvora koje je ocenio nezakonitim. On je u otvorenom pismu predsedniku Vrhovnog suda ocenio da je sud "otvoreno ignorisao izmene" Krivičnog zakona Rusije.

Te izmene previđaju hapšenje i držanje u pritvoru osumnjičenog za privredne prestupe samo u pojedinim slučajevima – ako njegov identitet nije ustanovljen, ako nema stalno mesto boravka, i ukoliko se skrivao od vlasti ili nije izdržao ranije kazne.

Hodorkovski je u tom pismu naveo da će gladovati sve dok njegova izjava ne stigne do predsednika Rusije Dmitrija Medvedeva. Međutim danas je izjavio da je "cilj pisma postignut, obustavljam štrajk glađu”. Hodorkovski je objasnio da predsednik Medvedev zna da mu je produžen pritvor, preneli su danas njegovi advokati.

Pogledajte još