Moguće uzeti otpremninu i raditi za državu

BEOGRAD, 19. maja 2010. (Beta) - Pitanje daljeg radnog anagažovanja zaposlenih u državnoj službi koji su uzeli otpremninu nije sistemski rešeno i nema zakonskih prepreka da se oni ponovo zaposle u nekoj državnoj instituciji.

"Ovo Ministarstvo je predložilo program koje je sadržavao takvu vrstu zabrane, na duži vremenski period, kako bi ljudi koji dobiju novac od države bili prinuđeni da ulažu u neku proizvodnu delatnost, a time bi se otvorila nova radna mesta. Međutim, Vlada ga je stavila van snage", izjavio je ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković agenciji Beta.

Marković nije želeo da komentariše pojedinačne slučajeve uzimanja otpremnine u jednoj državnoj ustanovi i ponovnog zapošljavanja u drugoj. "U ovom momentu ceo posao racionalizacije vode ministarstva za ekonomiju i finansije. Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu nema nadležnosti u tom pogledu", kazao je on.

Državna sekretarka Ministarstva rada i socijalne politike Snežana Lakićević rekla je Beti da "nažalost ne postoji uredba ili zakon" kojim bi bilo zabranjeno da se zaposleni u državnoj službi koji su uzeli otpremninu ponovo zaposle u nekoj državnoj instituciji. To pitanje je, kako je istakla, ostavljeno svakome kao pitanje ličnog morala.

Pogledajte još