POSTIGNUT DOGOVOR ATINE I SKOPLJA: Makedonija dobila novo ime

Zaev je rekao da to rešenje, postignuto posle višegodišnjeg spora s Grčkom, garantuje i nacionalni identitet i napredak zemlje.

- Poštovani građani, ovo je pravo rešenje. Do njega smo stigli posvećenošću i patriotskim angažmanom. Svi detalji su pred očima javnosti. Kao što smo obećali, ugovor garantuje da se na jesen održi referendum. Građani će odlučiti o budućnosti - napisao je na Zaev na Tviteru.

On je dodao da se naziv BJRM (Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija) više neće korisiti.

- Nema više međunarodnih ugovora u kojima se izbegava makedonski jezik. Rešavamo vekovno pitanje. Sada smo sami na svom i to je konačno priznato od svih naših suseda, od Grčke i međunarodne zajednice - istakao je Zaev.

Grčki premijer Aleksis Cirpas obavestio je šefa države da su Atina i Skoplje postigli istorijski sporazum o imenu Makedonije.

- Nosim dobre vesti. Malopre smo postigli dogovor sa premijerom o rešenju imena Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije - rekao je Cipras predsedniku Prokopisu Pavlopulosu tokom razgovora pred televizijskim kamerama

- Srećan sam budući da imamo dogovor koji pokriva sve preduslove koje je postavila grčka vlada - rekao je Cipras i dodao da je dogovoreno "kombinovano ime, sa geografskim kvalifikacijama, za sve upotrebe", prenela je agencija MIA.

Sporazum će biti potpisan u subotu na Prespanskom jezeru.

Predsednik Pavlopulos je izjavio da je sada odgovornost na ispunjenju sporazuma na strani Skoplja.

- Jasno je da je odgovornost na tome da li će naš sused ispuniti ono što smo dogovorili, leži na njima. Na BJRM je da i na ustavnom nivou primeni ono na šta se obavezala na ustavnom nivou - rekao je Pavlopulos.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk čestitao je premijerima Grčke i Makedonije na postignutom sporazumu u vezi imena bivše jugoslovenske Republike Makedonije.

- Najiksrenije čestitke premijerima Aleksisu Ciprasu i Zoranu Zaevu. Držim vam pesnice. Hvala vam što ste učinili da nemoguće postane moguće - napisao je Tusk na Tviteru.

Izvor: Tanjug
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još