Visla i Odra poplavile jug

VARŠAVA, 20. maja 2010. (Beta) - Nabujale reke Odra i Visla na svom putu sa poplavljenog juga Poljske na sever, i u noći između srede i četvrtka su probijale nasipe, pa su od vikenda zbog poplava domove morale da napuste desetine hiljada Poljaka.

"Toliko vode nije bilo od carskih vremena", kazao je poljski premijer Donald Tusk koji od početka nedelje neprestano obilazi poplavljena i ugrožena područja. Štete je poljski premijer procenio na oko dve milijarde evra. Poljska se za pomoć obratila Evropskoj uniji. U pomoć su već pritekle Nemačka, Francuska i tri baltičke zemlje - Litvanija, Letonija i Estonija.

Vislom se prema Varšavi valja najviše vode u poslednjih 160 godina, saopštili su poljski hidrometeorolozi, a prestonica u kojoj vodostaj od četvrtka ujutru raste za 20 centimetara na čas sprema se za eventualne evakuacije.

Najteža situacija je u Slezijskom i Opolskom vojvodstvu na jugozapadu i Potkarpatskom i Švjentokšižskom vojvodstvu na jugoistoku Poljske. Stanje se popravlja u Malopoljskom vojvodstvu na jugu, gde su u Krakovu spasioci, vojnici i dobrovoljci uspeli da zatvore rupu u nasipu koji je u noći između utorka i srede Visla probila.

Pogledajte još