Obustaviti primenu odredbi o duplim funkcijama

BEOGRAD, 20. maja 2010. (Beta) - Sudija izvestilac predložila je da Ustavni sud, do donošenja konačne odluke, obustavi primenu odredbe Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije po kojoj su funkcioneri do 1. aprila morali da izaberu jednu funkciju koju će obavljati.

Predlog za ocenu ustavnosti te prelazne odredbe Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije podneli su poslanici Skupštine Vojvodine, izabrani po većinskom modelu, koji su istovremeno predsednici opština Sremski Karlovci, Novi Bečej i Apatin.

U predlogu sudije izvestioca o kome će Ustavni sud u četvrtak odlučiti navodi se da bi trebalo obustaviti izvršenje pojedinačnih akata ili radnji preduzetih na osnovu člana 82. Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije. U obrazloženju se navodi da bi sprovođenjem osporene odredbe mogle nastupiti neotklonjive štetne posledice, bez obzira da li su u sukobu interesa.

U međuvremenu će sud zatražiti od Skupštine Srbije mišljenje povodom inicijative za ocenu zakonitosti, kako bi potom mogao da donese konačnu odluku o ustavnosti te odredbe.

Pogledajte još