Svi podržali povećanje plata DRI

BEOGRAD, 20. maja 2010. (Beta) - Sve poslaničke grupe u Skupštini Srbije podržale su u četvrtak povećanje plata u Državnoj revizorskoj instituciji (DRI), kao i rad tog tela koje kontroliše trošenje državnog novca, ali ne postoji saglasnost koliko bi trebalo da bude to povećanje, čak ni u vladajućoj koaliciji.

Izmene Zakona o DRI koje su predložili članovi Odbora Skupštine Srbije za finansije iz poslaničkog kluba Za evropsku Srbiju, Socijalističke partije Srbije (SPS), Saveza vojvođanskih Mađara i G17 predviđaju da plata predsednika Saveta DRI bude u iznosu plate ovlašćenog državnog revizora uvećana za 30 odsto, a da potpredsednik i članovi Saveta imaju pravo na platu u iznosu od 90 odsto od primanja predsednika Saveta.

Vlada je, međutim, prihvatila amandman poslanice Srpske napredne stranke (SNS) Jorgovanke Tabaković koji predviđa da predsednik Saveta DRI ima pravo na platu u visini plate ovlašćenog državnog revizora uvećane za 40 odsto.

Stranka vladajuće koalicije G17 plus je ipak amandmanom zatražila da taj procenat bude 50, što je tražila i opoziciona Srpska radikalna stranka (SRS). Opoziciona Demokratska stranka Srbije će podržati amandman G17 plus, ali smatra da bi do povećanja plata u DRI trebalo da dođe glasovima svih poslanika. Vladajuće Demokratska stranka (DS) i SPS smatraju da je optimalno rešenje da taj procenat bude 30, kako je i prvobitno predloženo.

Pogledajte još