USKORO U PET BOLNICA: Zamrzavanje embriona o trošku države

Ipak, iako je najavljivan mesecima, ovaj proces još ne funkcioniše. Specijalni frižideri u pet državnih bolnica u kojima će embrioni biti zamrzavani i čuvani, još ne rade, ali su testirani i biće pušteni u rad kada stignu prvi embrioni.

Kada će to biti, još nije izvesno jer je potreban određeni period od kada se parovima odobri vantelesna oplodnja o trošku RFZO, do trenutka kada ih zdravstvena ustanova pozove kako bi započeli ovaj postupak.

Inače, mogućnost da besplatno zamrznu višak reproduktivnih ćelija dobiće svi oni parovi kojima će se postupak oplodnje o trošku države odobriti, počevši od 15. juna.

Direktor GAK "Narodni front", prof. dr Željko Miković kaže za "Blic" da je u ovoj ustanovi sve spremno.

- Imamo sve tehničke uslove, mašine su testirane i dobijene su dozvole. Aparati još nisu uključeni, jer ne treba da rade dok su prazni. Biće uključeni onda kada budemo imali prve embrione za zamrzavanje - kaže prof. dr Miković.

Mogućnost da se besplatno zamrzne višak embriona, koji se mogu dobiti iz postupka vantelesne oplodnje obradovalo je mnoge parove, koji na prirodan način ne mogu da postanu roditelji. Međutim, ova mogućnost je trebala da bude odobrena još u maju, ali je zbog nerešene zakonske regulative sve prolongirano za 15. jun ove godine.

Pet državnih bolnica će zamrzavati embrione

Kako saznajemo, ovu mogućnost će za sada imati samo pet državnih bolnica u Srbiji, dok privatnici, koji imaju potpisane ugovore sa RFZO -om, još uvek nemaju dozvolu da zamrzavaju polne ćelije.

Tu mogućnost imaće bolnica u Valjevu, Klinički centra Niš, Klinički centar Vojvodina, GAK "Narodni front" i GAK "Višegradska".

- Privatne ustanove koje imaju potpisan ugovor sa RFZO nemaju rešenje Ministarstva zdravlja za novu tehnologiju zamrzavanja embriona i reproduktivnih ćelija. Da bi mogli da aneksiraju ugovore sa RFZO-om poslali smo im obrasce i detaljna uputstva za podnošenje zahteva za ovu proceduru Komisije za nove tehnologije - kažu za "Blic" u Upravi za biomedicinu.

U ovom trenutku mogućnost za besplatno zamrzavanje embriona imaće samo supružnici ili vanbračni partneri koji budu imali višak embriona u okviru jednog postupka BMPO. Te embrione moći će bez ograničenja u broju, da zamrznu i eventualno iskoriste za sledeći postupak. To će parovima, kod kojih ne uspe postupak, dosta znači, pogotovo ženama jer ne moraju ponovo da idu na hormonsku stimulaciju.

Zamrzavanje jajnih ćelija i sprematozoida

Uvodi se, međutim, još jedna važna novina - zamrzavanje jajnih ćelija i sprematozoida o državnom trošku i to se neće odnositi samo na parove u procesu vantelesne oplodnje. Prema najavama, da besplatno zamrznu jajne ćelija i spermatozoide moći će i oni kod kojih postoji medicinska indikacija da će, privremeno ili trajno, zbog bolesti biti neplodni. U tim slučajevima reproduktivne ćelije moći će da zamrznu muškarci i žene koji nisu u postupku vantelesne. I te ćelije će kasnije moći samo oni da koriste, potvrđeno nam je u Ministarstvu zdravlja i RFZO.

- Semene i jajne ćelije čuvaće se ne duže od pet godina, ali se iz medicinskih razloga čuvanje može produžiti za još pet godina - kažu u Ministarstvu zdravlja.

U slučaju pretnje od neplodnosti zbog bolesti, jajne ćelije i spermatozoidi mogu se čuvati neograničeno.

U ovom trenutku, o trošku osiguranja pojedinaci koji nisu u postupku vantelesne oplodnje neće moći da čuvaju svoje reproduktivne ćelije po želji, a nakon donošenja podzakonskih akata koji će bliže regulisati Zakon o biomedicinskoj podpomognutoj oplodnji razmatraće se i proširenje usluga, kažu za "Blic" u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje.

Zakonom o biomedicinski potpomognutoj oplodnji predviđene su i banke jajnih ćelija i sperme, koje će koristiti oni koji nemaju svoje reproduktivne ćelije, ili žene bez partnera. Istim zakonom uvodi se i mogućnost poklanjanja viška embriona, na koju mnogi ne gledaju baš blagonaklono, jer iako je humano, u maloj zemlji kao što je naša to otvara različite moralne dileme. Trenutno se izrađuju podzakonska akta kojima će preciznije biti uređen rad budućih banaka reproduktivnih ćelija.

Izvor: Blic
Foto: Ilustracija/Pixabay

Pogledajte još