Afro festival 23. i 24. juna

Afro festival je jedna od najznačajnijih manifestacija Muzeja afričke umetnosti koja se organizuje od 1997. godine. Afro festival predstavlja jedinstven događaj u našoj zemlji i širem regionu, koji je s vremenom postao prepoznatljiv po atmosferi istinske kosmopolitske svečanosti.

Tokom Festivala se organizuju izložbe i predavanja, koncerti, razgovori i putopisni programi, projekcije filmskog materijala o umetnostima i kulturama Afrike, muzičke i likovne radionice, kao i javna vođenja kroz muzejske postavke.

Specifičnost Afro festivala, možda i najposećeniji program jeste Durbar – dan prijateljstva, muzike i plesa, koji se obeležava poslednjeg dana festivala, kao vrhunac festivalske svečanosti. Durbar nosi naziv prema posebnoj vrsti proslave koja se vezuje za tradicionalne kraljevske svečanosti naroda Ašanti u Gani. Tokom Durbara se, uz muziku i ples, odaje počast precima, obnavljaju veze sa narodom, slavi jedinstvo i prosperitet čitave zajednice. Kraljevi, kraljice, starešine i drugi zvaničnici obučeni u najsvečaniju odoru, kreću se u javnim procesijama praćenim bubnjevima, pevanjem i plesom. Na sličan način, Durbar u Muzeju afričke umetnosti okuplja sve predstavnike afričkih zemalja u Beogradu, ali i širu internacionalnu i lokalnu zajednicu. U bašti muzeja, kroz umetnost, zanate, suvenire, ali i kulinarske specijalitete, beogradskoj javnosti i turistima se predstavljaju ambasade afričkih zemalja u Beogradu u svoj raskoši kultura čije riznice prezentuju. Ove godine učesnice Durbara su ambasade Alžira, Angole, Egipta, Gvineje, Konga, Libije, Maroka i Tunisa, a posebni gosti su Ambasada Brazila i Konzulat Jamajke.

Kao i svake godine, interesovanje javnosti zauzima nezaobilazni Afrički bazar – prodajna izložba predmeta iz različitih krajeva Afrike i uključuje maske, skulpture u kamenu i drvetu, rukom pravljene i bojene tkanine, slike, batike, nakit, kao i dekorativne predmete za enterijer.

- Ove godine imamo posebnu čast i ekskluzivnu priliku da, zahvaljujući Ambasadi Kraljevine Maroka u Beogradu, budemo domaćini plesnoj trupi "Ahvaš" iz Imintanuta koja će predstaviti tradicionalne plesove Berbera i pesme iz okoline Marakeša. Ovaj program pored brojnih drugih, pažljivo osmišljenih sadržaja poput dečjih radionica, razgovora, javnih vođenja itd. toplo preporučujemo svim posetiocima Muzeja.

Autor: Nadlanu
Foto: Promo

Pogledajte još