Srbija ne prihvata priznavanje Kosova kao uslov za EU

NIKOZIJA, 20. maja 2010. (Beta-AP) - Predsednik Srbije Boris Tadić koji je u četvrtak počeo dvodnevnu posetu Kipru, izjavio je u Nikoziji da Srbija nikada neće prihvatiti priznavanje Kosova kao uslov za prijem u Evropsku uniju (EU).

Posle razgovora sa predsednikom Kipra Dimitrisom Hristofjasom, Tadić je na konferenciji za štampu izrazio uverenje da "takav uslov neće biti postavljen zbog toga što ga Srbija nikada neće prihvatiti".

Kipar je jedna od zemalja koje nisu priznale nezavisnost Kosova. Mediji prenose i da je Tadić izjavio da Srbija neće priznati državu koju su turske vlasti upostavile na okupiranom severu Kipra.

Predsednik Hristofjas je, prenose mediji, zahvalio zbog čvrstog stava Srbije o kiparskom problemu i njene podrške nastojanjima za ponovno ujedinjenje kiparske države. Tadić je razgovarao i sa arhiepiskopom Kiparske pravoslavne crkve Hrisostomosom Drugim.

Predsednici Tadić i Hristofjas će u petak otvoriti Kiparsko-srpski poslovni forum, a najavljen je i sastanak Tadića sa predsednikom Parlamenta Kipra Mariosom Karojanom.

Pogledajte još