Beograd kao London: Stigao lou-kost taksi

VOŽNJA - Lou-kost taksi, odnosno vanlinijski prevoz, nije novina ni u svetu, a ni kod nas. Takve kompanije postoje u Londonu, Mančesteru, Parizu... Tako smo došli na ideju da takvu kompaniju pokrenemo i u Beogradu. Inače, u vreme stare Jugoslavije na Vračaru je postojala takva firma - kaže za „24 sata“ Zoran Tanasijević, direktor „Loukosta“.
Ipak, „Loukost“ nije klasičan taksi, pa samim tim nije ni registrovan kao taksi udruženje, već kao kompanija koja obavlja „vanlinijski prevoz“. Vozila se zakazuju telefonom (2456-555) ili mejlom (zakazi@lowcost.co.rs), a pre početka vožnje vozač i mušterija potpisuju ugovor.
- Kada mušterija pozove i kaže odakle i dokle ide, naši dispečeri mu kažu koliko će to da košta. Po dolasku vozača, potpisuje se ugovor da je vožnja od jedne do druge lokacije obavljena za određeni iznos. Mi nemamo istu klijentelu kao taksisti, pa samim tim i nismo konkurencija. Kod nas mogu da se zakažu vožnje unapred i do nedelju dana i više. Iako radimo tek od 6. maja, već imamo stalne mušterije, koje su rezervisale da ih vozilo svako jutro čeka ispred stana i vozi na posao. Izuzetno sam zadovoljan kako su ljudi prihvatili ovaj princip, čak i bolje nego što sam očekivao - objašnjava Tanasijević.
Cene po kojima se vozi su fiksne. U krugu od dva kilometra mušterija plaća 235 dinara, u širem centru grada 385, a od i do aerodroma 750 dinara, kao i za destinacije duže od 15 kilometara. Kompanija raspolaže sa 45 vozila i vozača.
- Naša vozila nemaju krovnu oznaku, već ispisano ime kompanije sa bočne strane, takođe nemamo ovlašćenja kao taksisti, na primer, ne možemo da vozimo žutom trakom, a vozilo ne može da se zaustavi na ulici. U svakom trenutku znamo koje vozilo je dostupno. U kol-centru dispečeri na ekranu vide položaj svakog vozila, kao i da li je u njemu mušterija ili je vozač krenuo po mušteriju ili je slobodan, tako da ne može da se desi da neko neće da vozi - kaže Tanasijević. 

Izvor: www.24sata.rs

Pogledajte još