Duple funkcije nisu ustavno pravo

BEOGRAD, 21. maja 2010. (Beta) - Transparentnost Srbija izrazila je u petak čuđenje zbog odluke Ustavnog suda da privremeno obustavi ispunjavanje obaveze funkcionera koji imaju više funkcija da se izjasne koju će funkciju ubuduće obavljati i istakla da "duple funkcije nisu ustavno pravo".

Ta obaveza uvedena je Zakonom o Agenciji za borbu protiv korupcije kojim je propisano da se funkcioneri izjasne u roku od 90 dana od početka primene zakona, odnosno do 1. aprila, i da o tome obaveste Agenciju, dok funkcioneri kojima je mandat počeo posle 1. januara mogu obavljati više funkcija samo uz prethodno dopuštenje Agencije.

Transparentnost je ocenila da za suspenziju te odredbe zakona nije dovoljno uverljiva ocena Ustavnog suda da odredba dovodi u pitanje jednakost pravnog položaja svih ljudi na javnim funkcijama.

Zakonusku obavezu su osporila tri poslanika Skupštine Vojvodine.

Očigledno je da primenom te odredbe, na kojoj insistira Agencija, ne bi bila uspostavljena nikakva vrsta nejednakosti između dve pomenute vrste funkcionera, navela ja Transparentnost Srbija.

Pogledajte još