Na Zapadnom Balkanu proliveno mnogo evropske krvi

BRISEL, 21. maja 2010. (Beta) - Izgledi za članstvo u EU su od ključne važnosti za učvršćenje stabilnosti zapadnog Balkana, gde je već proliveno mnogo evropske krvi, istakao je šef britanske diplomatije Vilijem Hejg u članku za junski broj briselskog časopisa "Jurops vorld".

Hejg je naveo da će nova britanska vlada biti "odlučno uključena u rešavanje spoljnopolitičkih izazova pred EU". "Zapadni Balkan je 'zadnje dvorište' EU i ubedljivost spoljne politike Unije zavisi od delotvornosti politike koju tamo vodi", ocenio je Hejg.

On je dodao da je "u Bosni pre svega potrebna zahtevna evropska politika mnogo jačih mišića, koja bi bila u stanju da koristi batine, isto kao i šargarepe". "Tu stoji jak argument da se zapreti ciljanim sankcijama protiv onih političara koji podrivaju bosansku državu", naveo je šef britanske diplomatije.

Hejg se snažno založio i za ulazak Turske u EU, čemu se protive sve ostale najuticajnije članice evropske dvadesetsedmorice. Britanski ministar inostranih poslova smatra da će "uspeh u postizanju tog cilja biti dokaz svetu da je EU ozbiljna kao regionalni činilac".

Pogledajte još