Zvaničnik MIP-a Srbije optužuje Albaniju

BEOGRAD, 21. maja 2010. (Beta) - Politički direktor Ministarstva spoljnih poslova Srbije Borko Stefanović optužio je u petak Albaniju da je na konferenciji Organizacije islamske konferencije (OIK) pokušala da kosovski problem predstavi u verskom, a ne u etničkom smislu.

Stefanović je novinarima u Beogradu rekao da je albanska delegacija na konferenciji OIK-a u Dušanbeu predložila tekst rezolucije o Kosovu kojom se afirmiše njegova nezavisnost, pozivaju članice da priznaju Kosovo i traži da OIK, kako je naveo, "podrži Kosovare i muslimane na Balkanu".

"Video se jasan perfidan pokušaj da se kosovski problem predstavi u verskom smislu a ne u etničkom", rekao je Stefanović. Prema njegovim rečima, u tekstu se poziva i na afirmaciju Kosova u međunarodnoj areni, pozdravlja se članstvo u Međunarodnom monetarnom fondu i Svetskoj banci i potvrđuje opredeljenost za uspostavljanje diplomatskih odnosa sa Kosovom.

Nakon diplomatske akcije Srbije koja je, kako je rekao Stefanović, "bila dosta agilna i dinamična, a uz veliku pomoć prijatelja, članova OIK-a, uz neprekidan proces bombardovanja amandmanima ovog teksta, albanski predlog je doživeo fijasko i ništa od onoga što su tražili nije se našlo u završnom tekstu rezolucije".

Na ministarskoj konferenciji OIK-a koja je pre dva dana završena, usvojena je rezolucija o Kosovu. Albanija je, kako je javio Dojče vele, pozdravila tu rezoluciju za koju smatra da je "od velikog značaja za dalje priznavanje Kosova od drugih država".

Pogledajte još