Potpisan Memorandum o borbi protiv organizovanog kriminala

SOFIJA/BEOGRAD, 21. maja 2010. (Beta) - Ministri policija zemalja potpisnica Konvencije o policijskoj saradnji u jugoistočnoj Evropi, među kojima i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić, potpisali su u petak u Sofiji Memorandum o budućim zajedničkim aktivnostima u borbi protiv organizovanog kriminala, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

Dačić je posle potpisivanja izjavio da sledi donošenje niza protokola i memoranduma da bi se ovaj dokument sproveo u delo, kao i da se priprema priručnik za sve zemlje potpisnice i da je napravljena i mapa puta za sprovođenje Memoranduma. "Postoji nepodeljeno mišljenje da su nam problemi vezani za kriminal zajednički, jer se radi o zemljama pod istim podnebljem i sa sličnim istorijama i tradicijama", rekao je Dačić.

Kako se navodi u saopštenju, Dačić je istakao da se policijska saradnja odvija na nekoliko nivoa, od operativne saradnje kriminalističkih policija do saradnje u oblasti obrazovanja, prikrivenih islednika, zajedničkih istražnih timova i kontrole isporuka narkotika.

Memorandum su osim Dačića, potpisali i ministri unutrašnjih poslova Crne Gore, Albanije, Makedonije, Moldavije, Makedonije, Bosne i Hercegovne, Bugarske i Rumunije.

Pogledajte još