Gej parada u Slovačkoj počela napadima

BRATISLAVA, 22. maja 2010. (Beta) - Prva gej parada u Slovačkoj počela je u subotu popodne u centru Bratislave provokacijama i napadima neonacista protiv kojih je, kada su bacili u masu dimnu bombu i suzavac, intervenisala policija.

Petorica neonacista provukli su se prethodno kroz policijske kontrole i umešali se sa transparentom u masu oko 500 učesnika DUGA prajd na Hvezdoslavovom trgu, a policajci se nisu libili da upotrebe pendreke da neonaciste izvuku iz mase.

Sa strane koju policija ne kontroliše, na trg je stigla i grupa od oko 50 neonacista sa slovačkim zastavama i barjacima ekstremističke organizacije Slovačko zajedništvo, ali policija ih je potisnula sa trga i opkolila, javljaju reporteri on-lajn dnevnika Aktualne.sk.

Neonacisti i ekstremisti koji su u subotu napali DUGA prajd vređali su učesnike parade nebiranim vulgarnim rečima, a policiji skandirali "sramota, sramota". Slovačkima organizacijama lezbijki, homoseksualaca, biseksualaca i tranšeksulaca posle nekoliko uzaludnih pokušaja pošlo je sada prvi put u istoriji za rukom da organizuju svoju gej paradu nazvanu DUGA prajd.

Pogledajte još