Šaul Ladani dobio plaketu - Heroj Beogradskog maratona!

Mladenović je istakao da nas Beogradski maraton svake godine podseća na to koliko je važno da pozdravimo i pomenemo sve ljude koji su svojim pristupom životu i filozofijom života doprineli popularizaciji maratona i zdravih stilova života.

Svaki napor koji je učinjen u pravcu unapređenja Beogradskog maratona predstavlja dodatni podstrek za budućnost. Hvala u ime grada Beograda, ali i u ime svih ljubitelja sporta i rekreacije. Nama ostaje da, zajedno sa Beogradskim maratonom, nastavimo sa sprovođenjem ovakvih akcija – rekao je Mladenović.

On je podsetio da je pre nekoliko nedelja, u noći između 9. i 10. juna, održana noćna trka na pisti beogradskog aerodroma.

Prošle godine smo na jubilarnom, 30. Beogradskom maratonu imali prilike da vidimo najveće zvezde svetske atletike koje su ponovo došle u Beograd, a ne bi trebalo zaboraviti ni na Beogradsku Trku kroz istoriju ili Dečji maraton, koji je jedinstvena manifestacija u svetu. Na tome ne bi trebalo stati i nastojaćemo da svojim idejama doprinesemo da Beogradski maraton iz godine u godinu bude sve kvalitetniji – dodao je pomoćnik gradonačelnika.

Među dobitnicima plakete Heroji 31. Beogradskog maratona nalazi se i Šaul Ladani, izraelski maraton i profesor, koji je posetio rodni Beograd posle 70 godina i učestvovao na polumaratonu.

U obrazloženju ove nagrade piše:

"Različiti su kriterijumi po kojima može da se oceni šta su to posebna dostignuća i ko su heroji u bilo čemu, a naročito u okviru jednog ovakvog kompleksnog događaja kao što je Beogradski maraton. Za nas u organizaciji posebno su značajna dela i poruke koji šire optimizam, pozitivnu energiju, prijateljstvo, istrajnost i solidarnost i pozitivno utiču na širenje trkačkog pokreta u svim kategorijama stanovništva.

Šaul Ladani – Izraelac, rodjeni Beogradjanin, ove godine je u 82. godini prvi put došao ponovo u Beograd od kada je izbegao nacističko bombardovanje. Tri puta je prevario smrt: Prvi put, kada je izbegao iz Beograda, potom ozloglašeni logor Bergen – Belzen, a onda i Minhenski masakr na Olimpijadi 1972. godine. Šaul je bio svetski rekorder u hodanju na 50 milja i dvostruki olimpijac Izraela. Takodje je bio i profesor na fakultetu Bengurion."

Pogledajte još